Monday 20 February 2012

Χτίζοντας το μέλλον της ενεργειακής εξοικονόμησης στα Ελληνικά σπίτια

Ο Γιάννης σκέφτεται να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του, αλλά η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθιστώντας δύσκολη μια επένδυση εγκατάστασης θερμομονωτικών κουφωμάτων ή ηλιακών συλλεκτών.

Σήμερα, ίσως θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σχέδιά του. Πολύ σύντομα, όμως, θα μπορεί να τα κάνει πραγματικότητα πιο εύκολα, ψάχνοντας για τις καλύτερες δυνατές τιμές σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα περίπου 1100 υποψήφιων προμηθευτών και εμπόρων, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πώς; Μέσω του προγράμματος "Χτίζοντας το μέλλον", το οποίο μετά από κάποιες καθυστερήσεις, αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Γιώργος Αγερίδης (σ.σ. το πρόγραμμα, που αναμένεται να καλύψει στην πρώτη φάση -διάρκειας δύο χρόνων- περίπου 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια, εκπονήθηκε από το ΥΠΕΚΑ, με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του ΚΑΠΕ).

Όχι επιδότηση, αλλά μεγάλες εκπτώσεις, σε σχέση με τις τιμές της αγοράς

"Πρόκειται για μια εφαρμογή, η οποία δεν δίνει επιδότηση σε κανέναν. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, που θα βοηθάει τους ιδιοκτήτες σπιτιών ή εμπορικών καταστημάτων να έρθουν σε επαφή με την κατασκευαστική βιομηχανία και τους προμηθευτές και εγκαταστάτες π.χ. μόνωσης ή κουφωμάτων, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν πιστοποιημένα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από οποιαδήποτε έκπτωση. Μάλιστα, ακολούθως θα γίνεται και δωρεάν έλεγχος της εφαρμογής. Ήδη, έχουμε εθελοντικές συμφωνίες με 13 κλαδικές ενώσεις, που εκπροσωπούν περίπου 1000 μέλη, αλλά και με 80 ανεξάρτητες εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι, με το που θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, θα υπάρχουν σε αυτή περίπου 1100 έμποροι, προμηθευτές και εγκαταστάτες" υπογράμμισε ο κ.Αγερίδης.

Όπως διευκρίνισε, οι προμηθευτές θα ωφελούνται με τη σειρά τους από τη δωρεάν προβολή (διαφήμιση) που θα λαμβάνουν χάρη στη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Ήδη, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα διανεμηθούν στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις αυτοκόλλητα και αφίσες, ενώ θα υπάρχουν σύνδεσμοι (links) προς τις ιστοσελίδες τους, μέσω του site (σάιτ) του προγράμματος.

Στην ίδια ιστοσελίδα, που θα είναι προσβάσιμη πληκτρολογώντας τον τίτλο του προγράμματος με λατινικούς χαρακτήρες, θα υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και ενημέρωση για βέλτιστες πρακτικές σε αυτόν τον τομέα.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/eksoikonomisi-energeias/xtizontas-to-mellon-tis-energeiakis-eksoikonomisis-sta-ellinika-spitia.html

No comments: