Monday 20 February 2012

Αυξημένη ζήτηση για φωτοβολταϊκά το 1ο τρίμηνο του 2012

Η έκρηξη του τέταρτου τρίμηνου του 2011, στις Ευρωπαϊκές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, αναμένεται να συνεχιστεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του NPD Solarbuzz

H ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκε κατά 23%, από τρίμηνο σε τρίμηνο, οδηγούμενη από την έκρηξη σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία αλλά και στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και οι περικοπές χρηματικών κινήτρων κατακλύζουν τις καθιερωμένες αγορές, η συνεχιζόμενη μείωση των τιμών δημιουργεί αναδυόμενες νέες αγορές από την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνολικά, η ευρωπαϊκή αγορά το 2011 αυξήθηκε 18%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς.

To NPD Solarbuzz υπολογίζει ότι η ζήτηση στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 10%, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, τροφοδοτούμενη από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία, και την Ελλάδα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δει μια αύξηση στις εγκατασάσεις, μετά το φιάσκο των αλλαγών των FiΤ, τις οποίες το δικαστήριο είχε κρίνει ως παράνομες.

Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών, οι εγκαταστάσεις εδάφους, ενώ έχουν υποστεί μείωση 13% το 2011, κατείχαν μερίδιο 35% της ευρωπαϊκής αγοράς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Τα μη-οικιακά συστήματα κτιρίων, είχαν μερίδιο 55% το 2011, ενώ το μερίδιο των οικιακών αυξήθηκε ελαφρώς, φτάνοντας στο 16%.

Ωστόσο, και η γερμανική και η ιταλική αγορά, αναμένεται να σημειώσουν πτώση της τάξης του 37% στο 2012, αφού υλοποιηθούν οι αναμενόμενες αλλαγές στα FiT. Σε μερική αντικατάσταση αυτών των μεγαλύτερων αγορών, το NPD Solarbuzz αναμένει ισχυρή ανάπτυξη από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Ρουμανία. Οι χαμηλότερες τιμές μονάδων και όχι τα ελκυστικά FiT, φαίνεται να είναι πίσω από αυτήν την ανάπτυξη.

Παραδείγματα αυτής της νέας τάσης, σύμφωνα με το NPD Solarbuzz, αποτελούν δύο φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις 100 MW στην Ουκρανία μέσα στο 2011, ενώ η Σερβία σχεδιάζει την κατασκευή δύο μονάδων 150MW, καθώς και ένα έργο 1GW, που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 2013 – 2015.


http://www.energypress.gr/news/Ayxhmenh-zhthsh-gia-fwtoboltaika-to-1o-trimhno-toy-2012

No comments: