Monday 20 February 2012

Ταφόπλακα στον αγωγό ITGI από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ

Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν έδωσε σήμερα τέλος στο σχέδιο του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI, αποκλείοντάς τον από τα έργα που εξετάζει για τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος της ΒΡ (εκ των εταιριών του Σαχ Ντενίζ), Τόμπι Οντόν, μιλώντας στην έγκυρη ιστοσελίδα upstreamonline.com.

Πρόκειται ασφαλώς για μια εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί και από άλλες πηγές, θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για την ελληνική πλευρά, ενώ παράγοντες της αγοράς δήλωσαν στο Energia.gr ότι θεωρούν ως δεδομένη την απόφαση του Σαχ Ντενίζ.

Πλέον, μετά τον αποκλεισμό του ITGI, οι αγωγοί που έχουν απομείνει να μονομαχούν για την μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη είναι ο TAP, ο Nabucco και ο SEEP, τον οποίο στηρίζει η ίδια η ΒΡ. Θυμίζουμε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες, η κοινοπραξία του αγωγού Nabucco φέρεται να έχει προχωρήσει σε ανανεωμένη πρόταση που περιλαμβάνει έναν μικρότερου μεγέθους και μήκους αγωγό, με διαδρομή από τη Βουλγαρία ως την Αυστρία.

Ο ΤΑΡ πάντως απομένει η μοναδική λύση για αγωγό που περνάει μέσα από το ελληνικό έδαφος. Όσον αφορά την πιθανή διαδρομή μέσω των Βαλκανίων, ο κ. Οντόν σχολίασε ότι «το επόμενο βήμα είναι να περιορίσουμε τις επιλογές ανάμεσα στο Nabucco και στον SEEP και όταν γίνει αυτό, τότε θα υπάρχουν δύο επιλογές για την μεταφορά του αερίου και θα ληφθεί η απόφαση».

Επίσης, άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Οντόν είναι ότι η τελική επενδυτική απόφαση πιθανώς θα αναβληθεί για το επόμενο έτος: «Ας είμαστε ρεαλιστικοί, είναι πιο πιθανό να γίνει κάποια στιγμή του χρόνου», τόνισε ο ίδιος. «Σκοπεύουμε να προβούμε σε μια τελική επενδυτική απόφαση στα μέσα του 2013, οπότε η επιλογή θα έχει γίνει πιο πριν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ δήλωσε ικανοποιημένη με την απόφαση του Σαχ Ντενίζ. «Είναι μια νίκη για την Ελλάδα και επιβεβαιώνει τον ΤΑΡ και την ελληνική διαδρομή ως την πιο ισχυρή επιλογή για το Νότιο Διάδρομο», σχολίασε ο Rikard Scoufias, υπεύθυνος του ΤΑΡ για τη χώρα μας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η δέσμευσή μας για την Ελλάδα παραμένει σταθερή και πιστεύω ότι στέλνει και ένα θετικό μήνυμα για την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην χώρα. Τώρα θα συνεχίσουμε την συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση και τις αρχές».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54991

No comments: