Thursday 16 February 2012

Ο Oettinger «παρακαλεί» για τις υποδομές στην ενέργεια

O Επίτροπος Ενέργειας κ. Günther Oettinger, του οποίου η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από τα κράτη μέλη, παρακάλεσε χθες με τους Υπουργούς Ενέργειας της Ευρώπης να υποστηρίξουν το βασικό τμήμα της Οδηγίας του για τις ενεργειακές υποδομές, ύψους € 9.1-δις.

«Σας εκλιπαρώ να μην έρχεστε με επιφυλάξεις, αλλά με διάθεση γενικής υποστήριξης που μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την γενιά μας», είπε ο ένθερμος Oettinger στην υπουργική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στις Βρυξέλλες.

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης έχουν αυτή τη στιγμή κολλήσει «στον κόσμο των ηγεμονιών του 19ου αιώνα», και χωρίς την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ενέργειας, «θα είναι το τέλος της Ευρώπης», προειδοποίησε απειλητικά ο Oettinger.

«Έχουμε την κρίση του ευρώ, την ενεργειακή κρίση, την οικονομική κρίση, και αυτή η ήπειρος – δηλαδή εσείς και εγώ - δεν θα αξίζει πλέον να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη», είπε.

Η δέσμη μέτρων για τις υποδομές στον τομέα της ενέργειας, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο,άνοιξε νέους δρόμους για τον προϋπολογισμό 2014-2020 για τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, τη σύνδεση του δικτύου της Ευρώπης, και την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτό.

Οι επιχορηγήσεις θα χρησιμοποιούνταν ως «κεφάλαια εκκίνησης» σε έργα όπως το ηλεκτρικό δίκτυο διασυνδέσεων Βορρά-Νότου, καινοτόμα έργα αποθήκευσης ενέργειας, και ένα υπεράκτιο δίκτυο στη Βόρεια Θάλασσα για τη μεταφορά της αιολικής ενέργειας σε όλη την ήπειρο.

Λιτότητα

Ορισμένες χώρες της ΕΕ παραπονιούνται ότι το κόστος της αναβάθμισης των υποδομών σε μια εποχή λιτότητας είναι πολύ υψηλό, αλλά ο Oettinger αντέτεινε ότι η δέσμευση των 9,1 δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν ένα κλάσμα του προϋπολογισμού 2014-2020 της ΕΕ και μόλις το 4,5% των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ απαιτούνται για δαπάνες σε έργα υποδομής έως το 2020.

«Εμείς δεν μπορούμε να μην διαπραγματευτούμε τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι απαραίτητα, εφόσον τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ δεν πρόκειται να φτάσουν», είπε. «Θα πρέπει καλύτερα να κάνετε τις διασυνδέσεις μόνοι σας».

Ορισμένα κράτη-μέλη είναι απρόθυμα να πάρουν μέτρα που θα ευνοούσαν ένα Ευρωπαϊκό συμφέρον περισσότερο από τις άμεσες εθνικές εκτιμήσεις , συχνά διατυπωμένο στη γλώσσα της «επικουρικότητας», ή την μεταβίβαση εξουσιών στη μικρότερη μονάδα.
Κατά την υπουργική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η Τσεχική Δημοκρατία ζήτησε να ληφθούν υπόψη την κατανομή του κόστους οι χώρες που επωφελούνται από τα έργα υποδομής.

Η Τσέχος υπουργός ενέργειας διατύπωσε προτάσεις με στόχο να περιοριστούν οι σχεδιαζόμενες προσφυγές στα τρία χρόνια σαν «εκτεταμένες» και «μια μεταφορά από τους εθνικούς φορείς που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε».

Τσαρικό δίκτυο

Βάσει των προτάσεων της ΕΕ, μια προθεσμία τριών ετών θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με τις σχεδιαζόμενες προσφυγές – που είναι γνωστό ότι παρασύρουν για δεκαετίες - και «δίκτυα τσάρων» θα δημιουργηθούν με τη δύναμη να υπερ-διέπουν τα έργα υποδομής που βρίσκονται αντιμέτωπα με τις τοπικές αντιρρήσεις.

Οι υπάλληλοι στις Βρυξέλλες είναι απογοητευμένοι που τα κράτη μέλη τα οποία καταδίκασαν την απόφαση της Γερμανίας να μην συντονίσει την απομάκρυνση από την πυρηνική ενέργεια

«Μοιραζόμαστε τα ίδια δίκτυα και η ηλεκτρική ενέργεια δεν ξέρει εθνικά σύνορα», μια πηγή είπε στην EurActiv. «Ό, τι συμβαίνει σε μια γωνία του δικτύου επηρεάζει όλους τους άλλους στην Ευρώπη.»

Μια «πολιτιστική επανάσταση» ήταν απαραίτητη για να αλλάξει τις νοοτροπίες από μια εθνική σε μια συλλογική ιδιοτέλεια, είπε ο ανώτερος υπάλληλος.

http://www.energypress.gr/news/O-Oettinger-parakalei-gia-tis-ypodomes-sthn-energeia

No comments: