Thursday 16 February 2012

Θέατρο παραλόγου με τη Συμπαραγωγή της Αλουμίνιον

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγα 24ωρα από τις δηλώσεις του Ε. Μυτιληναίου στο Bloomberg, όταν ο επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου μίλαγε για "παγκόσμια πρωτοτυπία" που υπάρχει στη χώρα μας, καθώς η μονάδα Συμπαραγωγής της Αλουμίνιον, έχει συμπληρώσει 3 χρόνια λειτουργίας και ακόμη να δεν έχει αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες αρχές. «Χάνουμε εκατομμύρια ευρώ από αυτή την κατάσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ε. Μυτιληναίος...

Χθες, είχαμε ένα ακόμη επεισόδιο, στο σήριαλ αυτό, καθώς με αφορμή τον κίτρινο συναγερμό στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού αλλά και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σύστημα του φυσικού αερίου, ο διαχειριστής αποφάσισε να θέσει εκτός λειτουργίας μονάδες φυσικού αερίου εκ περιτροπής προκειμένου να μη δημιουργηθεί συνολικό πρόβλημα στο σύστημα.

Χθες λοιπόν, οι επίσημοι φορείς που λειτουργούν την αγορά ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, έδωσαν εντολή προς τον όμιλο Μυτιληναίο, να διατηρήσει σε λειτουργία τη μονάδα της Συμπαραγωγής της Αλουμίνιον και να μειώσει το φορτίο στη μονάδα Protergia που επίσης βρίσκεται στο συγκρότημα του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας. Το… «πρόβλημα» σε αυτήν την απόφαση είναι ότι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Protergia, είναι η αποδοτικότερη μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με απόδοση 59,4%.

Γιατί λοιπόν επελέγη να μπει στο σύστημα η μονάδα της Αλουμίνιον; Η απάντηση των αρμόδιων φορέων ήταν ότι η μονάδα της Αλουμίνιον είναι μονάδα Συμπαραγωγής, δηλαδή η τεχνολογία που χρησιμοποιεί αξιοποιεί τη θερμότητα για την παραγωγή ατμού, φτάνοντας σε αποδοτικότητα της τάξης του 85%. Με απλά λόγια οι αρμόδιοι απάντησαν ότι η μονάδα της Αλουμίνιον έχει προτεραιότητα, γιατί είναι μονάδα Συμπαραγωγής.

Πρακτικά, οι άνθρωποι του ομίλου Μυτιληναίος, άκουσαν από τους ίδιους ιθύνοντες που επί χρόνια αρνούνται την αδειοδότηση της μονάδας της Αλουμίνιον, την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η εταιρεία υπέρ της χρησιμότητας της μονάδας και του ενεργειακού οφέλους που προκύπτει από μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης. Σύμφωνα δε με τα στελέχη του Ομίλου Μυτιληναίου, η επιχειρηματολογία αυτή δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα όσα αναφέρονται στις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την προώθηση της Συμπαραγωγής. Και τούτο διότι η Ε.Ε. έχει θεσπίσει κίνητρα, επειδή ακριβώς αντιμετωπίζει τη Συμπαραγωγή ως έναν από τους βασικούς πυλώνες για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.

http://www.energypress.gr/news/THeatro-paralogoy-me-th-Symparagwgh-ths-Aloyminion

No comments: