Saturday 18 February 2012

INFACOMA: Δεν αρκούν τα τρέχοντα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα Ελληνικά κτίρια

Αποφασιστικά θα πρέπει να ενισχυθούν τα προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια στην Ελλάδα, καθώς «δεν αρκούν 20.000 παρεμβάσεις σε κατοικίες και 3.000 σε εμπορικά κτίρια, ούτε οι επτά που σχεδιάζονται σε δημόσια για να ΅'Αχτίσουμε το μέλλον'Α'Α, όταν 3,5 εκατ. κτίρια αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν θερμομόνωση».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μιλώντας σε εκδήλωση της Infacoma 2012, o αντιπρόεδρος β΄ του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Χάρης Αλεξόπουλος, κάνοντας αναφορά στα μέτρα «εντυπώσεων και όχι ουσίας» -όπως ισχυρίστηκε- του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον», που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΚΑ.

Κατά τον ίδιο, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αποτελεί τη σημαντικότερη αναπτυξιακή παράμετρο της επόμενης δεκαετίας, όχι μόνο λόγω των υποχρεώσεων από τη νομοθεσία ή των αυξημένων πιέσεων για περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά κυρίως εξαιτίας της ανάγκης για μείωση του λειτουργικού κόστους στέγασης (ενοίκιο-ενέργεια) των Ελλήνων, βασικό ζητούμενο, εν μέσω κρίσης.

«Για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης, η χώρα δαπανά ετησίως 2 δισ. ευρώ. 'Αρα, ένας ρεαλιστικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας, της τάξης του 20%-25% στη θέρμανση, σημαίνει εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ ετησίως», είπε ο κ.Αλεξόπουλος, που είναι και διευθύνων σύμβουλος της Δομοτεχνικής ΑΕ.

Προκειμένου να τονωθεί περαιτέρω η αγορά, ο κ.Αλεξόπουλος πρότεινε -μεταξύ άλλων- τη θέσπιση μειωτικού συντελεστή στον υπολογισμό αντικειμενικών αξιών ακινήτων, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και την κατάργηση του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων μέσω λογαριασμών ΔΕΗ. Παράλληλα, εισηγήθηκε μείωση -σε κάθε περίπτωση όχι αύξηση- των αντικειμενικών αξιών και επέκταση του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ'Α οίκον».

Τόνισε ακόμη ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να επεκταθεί στη χρηματοδότηση νέων ενεργειακών κτιρίων, για κατοικία και εμπορικές χρήσεις.

«Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής δεν θα ήταν μόνον η εξοικονόμηση ενέργειας [...]και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Το σημαντικότερο είναι ότι [...]το απλό νοικοκυριό θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί σε μια ίδιας επιφάνειας καινούρια βιοκλιματική κατοικία, με το στεγαστικό κόστος (ενοίκιο/ενέργεια) μειωμένο μέχρι κατά 50%» κατέληξε.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/eksoikonomisi-energeias/INFACOMA-den-arkoun-ta-trexonta-programmata-eksoikonomisis-energeias-sta-ellinika-ktiria.html

1 comment:

Anonymous said...

Δεν μας παρατάτε μωρέ. Εδώ πέρα ούτε το ΕΕΤΗΔΕ του Βενιζέλου δεν μπορούμε να πληρώσουμε και κάπιοι μιλάνε για θερμομόνωση κτιρίων και ενεργειακη αναβάθμηση. Δεν είναι μεν κακό η ενεργειακή αναβάθμηση αλλά σε τέτοια περίοδο κρίσης ούτε στο όνειρό μας δεν πρόκειται να την δούμε στα σπίτια μας με κόστη όπως 30ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο. Επίσης ο μειωτικός συντελεστής στις αντικειμενικές καλό θα ήταν να μπεί ωστέ να μειώνει την αξία όσων ακινήτων δεν έχουν κάνει ακόμη ενεργειακή αναβάθμηση και όχι όσων έχουν κάνει διότι όσα έχουν κάνει έχουν και μεγαλύτερη αξία. Δηλαδή για άλλη μια φορά οι ιδιοκτήτες των παλαιών ακινήτων θα πληρώσουν πάλι τα σπασμένα.