Wednesday 15 February 2012

Προβλήματα στη διασύνδεση των θαλάσσιων αιολικών της Γερμανίας

Η γερμανική επιχείρηση ηλεκτρισμού, Ε.on, εξέπληξε τους πάντες την Τρίτη, ανακοινώνοντας ότι οι επενδύσεις της στις ΑΠΕ βρίσκονται υπό απειλή λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη σύνδεση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού. Η εταιρεία τόνισε μάλιστα ότι έχει θέσει σε αναμονή δύο μεγάλα έργα της μέχρι ο γερμανικός διαχειριστής του δικτύου να προχωρήσει στις απαραίτητες αναβαθμίσεις.

Πιο αναλυτικά, ο Μάικ Βίνκελ, επικεφαλής του τμήματος ΑΠΕ της E.on, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι τόσο η ίδια όσο και άλλοι όμιλοι θα σταματήσουν να επενδύουν στα θαλάσσια αιολικά αν δεν υλοποιηθούν τα έργα αναβάθμισης που χρειάζονται για την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας.

«Η κατάσταση είναι δραματική», υποστήριξε ο Βίνκελ. «Οι διαχειριστές δεν συμβαδίζουν. Υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους και υποτίμησαν τα προβλήματα. Επίσης, δεν διαθέτουν αρκετά οικονομικά κίνητρα. Τέλος, οι αρχές προκαλούν σύγχυση όσον αφορά το φταίξιμο και δεν υπάρχει καλός συντονισμός», υπογράμμισε.

Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση της Γερμανίας ποντάρει στα θαλάσσια αιολικά για να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο για το 2020, καθώς τα συστήματα αυτά είναι ιδιαίτερα αποδοτικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στην ξηρά.

Απώτερος στόχος είναι η εγκατάσταση 10.000 ανεμογεννητριών στις ακτές της χώρας ως το 2030, τη στιγμή που σήμερα υπάρχουν μόλις 27. Η δε παραγωγή των αιολικών αυτών θα ανέλθει σε 25 γιγαβάτ, έναντι 135 μεγαβάτ που είναι σήμερα.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/aiolika/problimata-sti-diasindesi-ton-thalassion-aiolikon-tis-germanias.html

No comments: