Monday 13 February 2012

Παραλίγο «κραχ» στην αγορά αερίου εξαιτίας της τυπολατρίας του ΔΕΣΦΑ

Συνέβη και αυτό: με τη ροή αερίου από τους Κήπους (Ελληνοτουρκικός αγωγός) να είναι μηδενική από την περασμένη Τετάρτη, καθώς οι Τούρκοι έκλεισαν τις στρόφιγγες, τους Ρώσους να παραδίδουν αέριο αυστηρά στις ποσότητες που προβλέπει η σύμβαση με τη ΔΕΠΑ και τη ζήτηση αερίου να βρίσκεται σε ιστορικό ρεκόρ, ο ΔΕΣΦΑ αρνήθηκε την παραλαβή φορτίου LNG το οποίο επρόκειτο να φτάσει στη Ρεβυθούσα το Σάββατο.

Η άρνηση του ΔΕΣΦΑ στηρίχθηκε στο γεγονός ότι το φορτίο της αλγερινής Sonatrach επί συνόλου 30 πιστοποιητικών και εγγράφων που όφειλε να παραδώσει στο διαχειριστή, δεν διέθετε ... ένα χαρτί! Η επίμονή στην τυπολατρία από την πλευρά του διαχειριστή δεν κάμφθηκε από το γεγονός ότι το σύστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας αλλά και από το γεγονός ότι το φορτίο προερχόταν από τον επί σειρά ετών βασικό προμηθευτή LNG του εθνικού συστήματος, την αλγερινή Sonatrach.

Το πρόβλημα βεβαίως στην τυπικά σωστή άρνηση του ΔΕΣΦΑ να δεχθεί το φορτίο είναι ότι το σύστημα αερίου βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες στο όριό του. Μάλιστα ο ίδιος ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε προ ημερών ότι έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλα ρεκόρ στη ζήτηση αερίου και στο ίδιο δελτίο ανέφερε αναλυτικά τις ενέργειες που έκανε και τις τεχνικές προκλήσεις που αντιμετώπισε για να ανταπεξέλθει ο ΔΕΣΦΑ στις αυξημένες ανάγκες. Ενώ λοιπόν την περασμένη Πέμπτη σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ ζήτησης στις 248.000 MWh, μια μέρα πριν οι Τούρκοι έκλειναν εκ νέου τη ροή αερίου από τους Κήπους στερώντας μια από τις τρεις βασικές πηγές τροφοδοσίας αερίου της χώρας (οι άλλες δύο είναι το Σιδηρόκαστρο από όπου έρχεται το ρώσικο αέριο και η Ρεβυθούσα από όπου έρχεται LNG).

Σύσκεψη

Η άρνηση του ΔΕΣΦΑ αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά θέματα που εξετάστηκαν σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, της ΡΑΕ και της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες τελικώς κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του ΔΕΣΦΑ και το φορτίο θα φτάσει στη Ρεβυθούσα με δύο μέρες καθυστέρηση. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε ανάλογα με τη ζήτηση του φυσικού αερίου και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά (συνέχιση ή όχι της διακοπής της ροής του αζέρικου αερίου) να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Εάν παραστεί η ανάγκη, συμφωνήθηκε καταρχήν η ΔΕΗ να μειώσει τη δραστηριότητα των μονάδων του Κερατσινίου και της Κομοτηνής και να αυξήσει τη λειτουργία των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών της. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στις ποσότητες που κατευθύνονται προς τα νοικοκυριά μέσω των ΕΠΑ, ενώ μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί και η μείωση της ροής του αερίου προς τη βιομηχανία.

Η εκτίμηση πάντως με βάση και με την πρόγνωση του καιρού είναι μάλλον θετική και εκτιμάται ότι με το φορτίο που θα έρθει σήμερα καλύπτονται οι άμεσες ανάγκες της αγοράς.

Εξάλλου το Σάββατο ο ΔΕΣΦΑ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για την εξασφάλιση έκτακτου φορτίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για ποσότητα 204.000MWh ή αλλιώς 30 χιλ. κ.μ. Οι προσφορές θα υποβληθούν μέχρι την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, ενώ η εκφόρτωση πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 8 το πρωί της 15η Φεβρουαρίου.

Στην ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ γίνεται λόγος ότι το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου βρίσκεται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης από τις 10 Φεβρουαρίου και ζητεί την έκτακτη προμήθεια ποσοτήτων LNG για την εξισορρόπηση του συστήματος.


http://www.energypress.gr/news/Paraligo-krah-sthn-agora-aerioy-exaitias-ths-typolatrias-toy-DESFA

No comments: