Thursday, 25 August 2011

Μείωση φωτοβολταϊκών επιδοτήσεων στην Κύπρο - Δυσαρέσκεια για τα νέα μέτρα ΑΠΕ

Μείωση στις ταρίφες του ρεύματος από φωτοβολταϊκά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο νέος σχεδιασμός της Κύπρου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο οποίος δε φαίνεται να τυχαίνει ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας.

Σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Σημερινή" αποκαλύπτει τα προσχέδιο των νέων μέτρων για τα φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα σενάρια που κλήθηκε να μετουσιώσει σε μέτρα η ομάδα που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε μετά τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» είναι επτά και στοχεύουν στην περαιτέρω ενθάρρυνση χρήσης των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Όπως προκύπτει, αν και ορισμένα μέτρα φαίνεται ότι μπορούν να δώσουν ιδιαίτερη ενθάρρυνση τόσο σε επιχειρηματίες όσο και σε ιδιώτες για χρήση των ΑΠΕ, δεν φαίνονται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, λόγω της γνωστής οικονομικής στενότητας του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ.

Συγκεκριμένα, η εξ υπουργών Επιτροπή για τις ΑΠΕ συνεδρίασε έκτακτα στις 25 Ιουλίου, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για υλοποίηση επενδύσεων για τις ΑΠΕ. Στις 2 Αυγούστου η τεχνοκρατική ομάδα, αφού εξέτασε τα σενάρια που αφορούν μεταξύ άλλων αύξηση των Αιολικών Συστημάτων και ένταξη όλων των μικρών και μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων τα οποία υπέβαλαν αίτηση μέχρι το 2010 και δεν εγκρίθηκαν, θα επιχειρήσει να καταλήξει, ώστε να κατοχυρωθούν το συντομότερο.

Πάντως, δεν έγινε γνωστό πότε είναι καθορισμένη η επόμενη συνεδρία της τεχνοκρατικής ομάδας και είναι αντιληπτό ότι διανύοντας σήμερα την 6η εβδομάδα μετά την έκρηξη, αυτά τα μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχουν εξαγγελθεί, αν συνυπολογίσουμε ότι το κόστος του ρεύματος που προέρχεται από την αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι σαφές πιο μικρό σε σχέση με αυτό που παράγουν οι ηλεκτρογεννήτριες που λειτουργούν με καύσιμα. Χθες, διά στόματος της Υπουργού Εμπορίου Πραξούλας Αντωνιάδου, αναφέρθηκε σε μεσημεριανή εκπομπή του ΡΙΚ ότι οι αποφάσεις για τις ΑΠΕ θα ληφθούν εντός του Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

Μειώνονται οι επιδοτήσεις

Το τι αλλάζει, όπως φαίνεται από τα προσχέδια, είναι κυρίως η τιμή που θα επιδοτείται η κιλοβατώρα που προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Η τιμή η οποία αναμένεται να οριστεί για τα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, δυναμικότητας μέχρι 7 κιλοβάτ, είναι 30 σεντ η κιλοβατώρα με 20ετές συμβόλαιο, μόνο όμως στην περίπτωση όπου οι εγκαταστάσεις θα ολοκληρωθούν, θα συνδεθούν με το δίκτυο και θα τεθούν σε λειτουργία το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011. Σήμερα η κάθε κιλοβατώρα επιδοτείται με 36 σεντ για τα ίδια συστήματα. Αν όμως τα συστήματα αυτά δεν είναι έτοιμα μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία, τότε μειώνεται ακόμα περισσότερο η επιδότηση, αφού για το 2012 θα είναι μεν 30 σεντ, αλλά το 2013 γίνονται 28, ενώ, όπως όλα δείχνουν, η επιδότηση θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 20 κιλοβάτ, αν ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2011, είναι 27 σεντ (με 20ετές συμβόλαιο), αλλά σε διαφορετική περίπτωση η επιδότηση μειώνεται το 2012 και φτάνει τα 26 σεντ, ενώ για τον επόμενο χρόνο πάει στα 24 σεντ. Να σημειωθεί ότι με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή επιδότησης ανέρχεται στα 31 σεντ. Η δικαιολογία γι' αυτές τις μειώσεις είναι ότι το κόστος κατασκευής αυτών των συστημάτων έχει μειωθεί, αλλά και το ότι τα ταμεία για ΑΠΕ και ΕΞΕ δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το κόστος.

Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Γραμματέας του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου Χρίστος Τσίγκης τόνισε τον προβληματισμό του για μια ενδεχόμενη μείωση των επιδοτήσεων, προτείνοντας ότι για να γίνει κατορθωτή μια αύξηση του ειδικού ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, θα πρέπει να αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουμε στο λογαριασμό της ΑΗΚ και από 0,44 σεντ που είναι σήμερα, να γίνει τουλάχιστον 0,60 σεντ. «Ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ για το τέλος ΑΠΕ είναι 0,65 σεντ», σημειώνει και προσθέτει ότι «ο άλλος τρόπος είναι η ίδια η Κυβέρνηση να χορηγήσει με χρήματα το ειδικό ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, για να ικανοποιούν τουλάχιστον τα έργα ΑΠΕ που υπάρχουν και θα εγκατασταθούν, όμως εκτιμούμε αυτό δεν είναι εφικτό με τα οικονομικά δεδομένα του Κράτους σήμερα».

Θέλουν να έχουν λόγο

Τη Δευτέρα, σε υπουργική επιτροπή που συμμετείχαν οι Υπουργοί Εμπορίου, Εσωτερικών, Οικονομικών, Γεωργίας, η ΡΑΕΚ, ΔΣΜ, το Τμήμα Περιβάλλοντος όπως πληροφορείται η «Σ», δεν βγήκαν ουσιαστικά αποτελέσματα και έτσι το θέμα για τη λήψη των μέτρων καθυστερεί ακόμα περισσότερο. Το Υπουργείο Εμπορίου ζήτησε να κοιτάξει το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ισοζύγιο της ενέργειας, ούτως ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν για τις ΑΠΕ να είναι τα σωστά. Βραχυπρόθεσμος στόχος, όπως ξεκαθαρίστηκε, είναι να καλυφθεί η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος και μακροπρόθεσμος να γίνει ένα αναβαθμισμένο σχέδιο δράσης, το οποίο θα δώσει στις ΑΠΕ πιο σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας, για το ότι δεν προσκαλείται τόσο στις συνεδρίες της τεχνοκρατικής ομάδας αλλά και σε άλλες συναφείς συσκέψεις, κατά τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν το ενεργειακό πεδίο. Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Χρίστος Τσίγκης θεωρεί ως απαράδεκτο «να αποφασιστεί και να εξαγγελθεί από την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή νέο σχέδιο χορηγιών με τη συμμετοχή του κύριου ανταγωνιστή των ΑΠΕ, δηλαδή την ΑΗΚ, και χωρίς να ακούσουν τα οργανωμένα σύνολα των ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα κλπ)». Σημειώνει, επίσης, ότι, όπως είναι φυσικό, δεν θα λαμβάνουν εκείνοι τις αποφάσεις, αλλά ο ρόλος τους θα είναι βοηθητικός και συμβουλευτικός.

Τα ίδια παράπονα εξέφρασε σε δηλώσεις του στη «Σ» και ο Γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ) Κυριάκος Κάλαττας, ο οποίος σημείωσε ότι είναι χρήσιμη και η δική τους συμμετοχή σε αυτές τις συνεδρίες. «Έχουμε ζητήσει ως ΣΕΑΠΕΚ να παρευρισκόμαστε και να εκφράζουμε τις απόψεις μας, και θεωρούμε ότι πρέπει να μας ακούν πριν να λαμβάνουν τις αποφάσεις. Ανήκουμε στην ΟΕΒ (Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων) και ενώ υπάρχει αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας, αυτός εκτελεί χρέη γραμματέα και δεν μπορεί να εκφράζει θέσεις για τέτοια ζητήματα». Παράλληλα, χαρακτήρισε την ΑΗΚ πολύ χρήσιμη για τον ΣΕΑΠΕΚ, αφού χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε ο Σύνδεσμος και δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο ανταγωνισμού, αφού προσπαθούν να καλύψουν κάποιες ανάγκες που δεν έχει τη δυνατότητα η ΑΗΚ να καλύψει.

Διαθέσιμα 70MW αλλά…

Ο κ. Τσίγκης αναφέρθηκε σε δύο έτοιμες μονάδες, η μια παραγωγής αιολικής και η άλλη φωτοβολταϊκών, που μπορούν να παραγάγουν 50 και 20 μεγαβάτ αντίστοιχα, και θα μπορούσαν να ενσωματωθούν από την πρώτη στιγμή στο σύστημα, με αποτέλεσμα την άμβλυνση του προβλήματος που προέκυψε με την ηλεκτροδότηση. Παράλληλα, αφού συμφωνεί με τη λήψη μέτρων για ενθάρρυνση των ΑΠΕ, εντούτοις θεωρεί ότι θα έπρεπε να αποφασιστούν πιο έγκαιρα, αφού «θα φτάσουμε στο Σεπτέμβριο, οπότε θα υπάρχει επάρκεια στον ηλεκτρισμό και έτσι οι ΑΠΕ θα βρεθούν και πάλι σε δεύτερη μοίρα».

Μήλον της Έριδος η δημοπράτηση

Ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο των προσχεδίων, που σε περίπτωση που αποφασιστεί η υιοθέτησή του θα πυροδοτήσει την αντίδραση ΣΕΑΠΕΚ και Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας, είναι το θέμα της δημοπράτησης της τιμής πώλησης. Συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου, η τεχνοκρατική ομάδα, σε προσχέδιο που ετοίμασε, αναφέρεται στη δημοπράτηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάρκα δυναμικότητας από 151 κιλοβάτ μέχρι και 5 μεγαβάτ, καθορίζεται στα 22 σεντ ανά κιλοβατώρα. Παράλληλα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της «Σ», το ίδιο συζητείται και για τις μονάδες παραγωγής αιολικής ενέργειας, όπου σήμερα η κάθε κιλοβατώρα επιδοτείται με 16 σεντ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κάλαττας τονίζει την αντίθεσή του σε περίπτωση που αυτό το μέτρο τελικά υιοθετηθεί. «Είναι το έσχατο μέτρο που μπορεί να ληφθεί». Σημειώνει, επίσης, ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν πριν αυτό, όπως να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές μονάδες για κάλυψη των αναγκών τους ή σε στέγες δημοσίων κτιρίων και κατοικιών. «Η λύση της δημοπράτησης τελικά θα μας οδηγήσει στο να έρθουν ξένες εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, να κατακυρωθεί υπέρ τους η προσφορά και αυτά τα λεφτά θα βγαίνουν εκτός Κύπρου, με αμφιβόλου ποιότητας προσφερόμενες υπηρεσίες». Ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας εκφράζει και αυτός την αντίθεσή του στη δημοπράτηση, αναφέροντας διά στόματος του Γραμματέα του ότι «ούτε για συζήτηση δεν δεχόμαστε να τεθεί θέμα δημοπράτησης και μείωσης της τιμής επιδότησης για τα αιολικά».

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/15a5c843-4631-4b8f-9611-52fb05a4ec4e

No comments: