Monday 29 August 2011

Η «μαφία του χαλκού» γδύνει τα δίκτυα της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα

Βούλγαροι, Αλβανοί και Ελληνες Τσιγγάνοι βρίσκονται -σύμφωνα με την Αστυνομία- πίσω από τις συνεχιζόμενες κλοπές καλωδίων και χαλκού σε διάφορα σημεία της δυτικής Ελλάδας. Με κίνητρο τη σημαντική τιμή αγοράς των μετάλλων και κυρίως του χαλκού, οργανωμένα κυκλώματα με τη βοήθεια τσιλιαδόρων και ανιχνευτών μετάλλων επιχειρούν τις νύχτες και αφαιρούν τα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τα συστήματα φωτισμού των εθνικών οδών ή από δημόσια κτίρια.

Πριν από την επιχείρηση, οι «κλέφτες μετάλλων», γνωρίζοντας καλά τους κινδύνους ηλεκτροπληξίας, μεταβαίνουν στα ειδικά κουτιά-διανεμητές και αφαιρούν προσεκτικά τις ασφάλειες, με αποτέλεσμα ολόκληρο το σύστημα να μην τεθεί ποτέ σε λειτουργία και εκείνοι να προβούν ανενόχλητοι στην κλοπή των καλωδίων.

Προχθές αστυνομικοί της Πάτρας συνέλαβαν υπαλλήλους τεχνικής εταιρείας που συνεργαζόταν με τη ΔΕΗ και... νεκροθάφτη επειδή διαπιστώθηκε ότι έκλεβαν καλώδια και στη συνέχεια τα αποθήκευαν σε κενοτάφιο (!) του νεκροταφείου στα Μποζαΐτικα της Πάτρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αφαίρεσαν στο Ανω Καστρίτσι Πατρών, από εργοτάξιο τεχνικής εταιρείας, 150 κιλά καλωδίων χαλκού, τα οποία μετέφεραν με αυτοκίνητο σε νεκροταφείο στα Μποζαΐτικα Πατρών. Οι αστυνομικοί τούς συνέλαβαν στο χώρο όπου έκρυβαν τα υλικά. Μέσα στο κενοτάφιο βρήκαν και κατέσχεσαν τα αφαιρεθέντα καλώδια χαλκού καθώς και πληθώρα κοπτικών εργαλείων τα οποία χρησιμοποιούσαν οι δράστες για την απογύμνωσή τους.

Οι συνεχιζόμενες κλοπές καλωδίων χαλκού απασχόλησαν πριν από μερικές ημέρες και τον περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος μάλιστα έστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή ζητώντας την παρέμβασή του.

«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από 100 χιλιόμετρα σηματοδοτημένου οδικού δικτύου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, το 70% είναι ανενεργό από τις συνεχείς κλοπές των καλωδίων, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία. Επιπροσθέτως επισημαίνω ότι οι κλοπές στα αρδευτικά δίκτυα και στις γεωτρήσεις καθιστούν αδύνατη την κανονική άρδευση των καλλιεργειών, με όλες τις δραματικές συνέπειες που έχει τούτο, ενώ επίσης πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν το βαρύ κόστος αποκατάστασης αυτών των ζημιών που βαρύνει το δημόσιο ταμείο σε τόσο δύσκολες εποχές. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση πολίτες και φορείς και γι' αυτό σας ζητώ να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οργανωμένες κλοπές χαλκού και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=49558

No comments: