Wednesday 31 August 2011

ΔΕΗ: Χάνει έδαφος σε παραγωγή και λιανική από τους ανταγωνιστές

Χάνει «έδαφος» στην παραγωγή και την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος από τους ιδιώτες ανταγωνιστές της η ΔΕΗ, την ώρα που κυβέρνηση και Τρόικα διαπραγματεύονται την ιδιωτικοποίηση μονάδων της επιχείρησης ενώ έχουν ήδη δρομολογήσει την πώληση ποσοστού 17% των μετοχών της.

Από τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος εμφανίζονται να έχουν αποσπάσει από την επιχείρηση συνολικό μερίδιο 13% στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, αφαιρώντας μεγάλο αριθμό επιχειρηματικών καταναλωτών από το πελατολόγιό της λόγω των φθηνότερων τιμολογίων που προσφέρουν.

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από τους εναλλακτικούς παρόχους αλλά και η μείωση στην κατανάλωση ρεύματος είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά στο 93% στο α’ εξάμηνο του 2011, από 97,1% το αντίστοιχο περσινό διάστημα και από 99,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η μείωση εσόδων της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά λιανικής έφτασε το 7,4% μέσα σε ένα χρόνο. Η ζημιά για την επιχείρηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στις εμπορικές χρήσεις (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) όπου η μείωση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε το 16%.

Συνολικά στο εξάμηνο τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 6,9% στα 2,428 δις. ευρώ, ενώ ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 5,3% στις 23.600 γιγαβατώρες.

Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και στο «μέτωπο» της παραγωγής και των εισαγωγών ενέργειας. Η παραγωγή της ΔΕΗ μαζί με τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εισήγαγε, κάλυψε το 70,5% της συνολικής ζήτησης το α’ εξάμηνο του 2011, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το α’ εξάμηνο του 2010 ήταν 78%. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το αποτέλεσμα επηρεάστηκε σημαντικά και από την απεργία της ΓΕΝΟΠ τον Ιούνιο, λόγω της οποία τέθηκαν εκτός λειτουργίας πολλές μονάδες της ΔΕΗ, προς όφελος των ιδιωτών.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ ευελπιστεί πάντως ότι από το 2012 η τάση φυγής μεγάλων πελατών θα ανακοπεί καθώς εκτιμά ότι τα τιμολόγια της για τις εμπορικές χρήσεις θα ξαναγίνουν ανταγωνιστικά έναντι των ιδιωτών, σε βάρος ωστόσο των οικιακών τιμολογίων που από τις αρχές της νέας χρονιάς αναμένεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/21f32b43-09b7-4718-8bec-97dfa55f428e

No comments: