Monday 29 August 2011

Siemens: Εγκαίνια «πράσινης» μονάδας ηλεκτρισμού στην Ουγγαρία

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου Gönyü στην Ουγγαρία εγκαινιάστηκε επίσημα στις 27 Ιουνίου παρουσία του Ούγγρου Προέδρου Pál Schmitt και ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία στις 12 Μαΐου 2011. Ο Τομέας Ενέργειας της Siemens κατασκεύασε εξολοκλήρου τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής για λογαριασμό της E.ON. Χάρη στην υψηλή της αποδοτικότητα - πάνω από 59% - και τις χαμηλές εκπομπές οξειδίου του αζώτου, είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα. Χαρακτηρίζεται επίσης από υψηλή λειτουργική ευελιξία, σύντομο χρόνο εκκίνησης και έχει την ικανότητα γρήγορης προσαρμογής στις απαιτήσεις φορτίου - χαρακτηριστικά τα οποία γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά δεδομένης της αυξανόμενης συμμετοχής της αιολικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου Gönyü βρίσκεται στη βορειοδυτική Ουγγαρία, στα περίχωρα της πόλης Györ, σε μία από τις πιο σημαντικές βιομηχανικές περιοχές της χώρας. Με μία μέγιστη αποδιδόμενη ισχύ περίπου 430 ΜW, η μονάδα μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον. Εκτός από την ανέγερση της μονάδας “με το κλειδί στο χέρι”, η Siemens παρείχε τον κύριο εξοπλισμό, δηλαδή τον αεριοστρόβιλο SGT5-4000F, τον ατμοστρόβιλο SST5-5000, τη γεννήτρια SGEN 5-3000W, καθώς και το σύνολο του βοηθητικού ηλεκτρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ελέγχου της μονάδας. Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί με φυσικό αέριο, είναι μονού άξονα ( single- shaft) με τα κύρια στοιχεία τοποθετημένα σ’ έναν κοινό άξονα.

«Χάρη στον υψηλό βαθμό απόδοσης, η νέα μας μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου στο Gönyű θα θέσει νέα πρότυπα για την ηλεκτροπαραγωγή στην Ουγγαρία και θα συμβάλλει στην επίτευξη μιας ακόμα φιλικότερης προς το περιβάλλον παροχής ενέργειας. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υλοποίησης της στρατηγική μας, την οποία αποκαλούμε “καθαρότερη & καλύτερη ενέργεια”, δήλωσε ο Bernhard Fischer, Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON Generation.

«Η υλοποίηση του Έργου στο Gönyü ήταν υποδειγματική σε επίπεδο ασφάλειας και υγείας στο χώρο εργασίας. Για παράδειγμα, περισσότερες από ένα εκατομμύριο εργατοώρες κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου χωρίς ούτε ένα ατύχημα. Κατά την περίοδο αιχμής υπήρχαν περισσότεροι από 850 εργάτες στο εργοτάξιο», είπε ο Rainer Hauenschild, Διευθύνων Σύμβουλος του Τμήματος Επιχειρηματικών Λύσεων Ενέργειας του Τομέα Ενέργειας της Siemens.

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου υψηλής απόδοσης είναι μέρος του περιβαλλοντικού χαρτοφυλακίου της Siemens. Κατά το οικονομικό έτος 2010, τα έσοδα από αυτό το χαρτοφυλάκιο ανήλθαν συνολικά σε περίπου €28 δισ., καθιστώντας τη Siemens παγκοσμίως ως το μεγαλύτερο πάροχο τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον. Κατά την ίδια περίοδο, τα προϊόντα και οι λύσεις μας, έδωσαν τη δυνατότητα στους πελάτες μας να μειώσουν τις εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) κατά 270 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα ίση με τις συνολικές ετήσιες εκπομπές CO2 των μεγαλουπόλεων Χονγκ Κόνγκ, Λονδίνου, Νέας Υόρκης, Τόκυο, Δελχί και Σιγκαπούρης.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=49564

No comments: