Monday 29 August 2011

Μειωμένη κερδοφορία βλέπουν οι χρηματιστηριακές για τη ΔΕΗ

Αδύναμα αποτελέσματα προβλέπουν για τη ΔΕΗ στο σύνολό τους οι εκθέσεις χρηματιστηριακών που έχουν δημοσιοποιηθεί ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας αύριο το πρωί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο θετική για τη ΔΕΗ πρόβλεψη από τη Marfin Analysis προβλέπει μείωση της καθαρής κερδοφορίας κατά 46,6%. Στον αντίποδα η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη (Piraeus Securities ) κάνει λόγο για μείωση της καθαρής κερδοφορίας κατά 68,08%.

Αντίστοιχα η Proton εκτιμά ότι η μείωση της καθαρής κερδοφορίας στο β τρίμηνο θα είναι 58% η Citygroup 61,3% (α' εξάμηνο) και η National Securities 65%

Πέρυσι στο β τρίμηνο η ΔΕΗ είχε καταγράψει καθαρά κέρδη 98 εκατ. ευρώ ενώ με βάση τις εκθέσεις των αναλυτών στο ίδιο χρονικό διάστημα φέτος η καθαρή κερδοφορία θα κυμανθεί μεταξύ 31,4 και 48,2 εκατ. ευρώ.

Εκτός όμως από τους αριθμούς ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επισημάνσεις των εκθέσεων. Οι αναλυτές συμπεραίνουν ότι τα αρνητικά αποτελέσματα είναι απόρροια κατά βάση δύο λόγων: πρώτον της υποχώρησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε μονοψήφιο ποσοστό στο επίμαχο διάστημα και δεύτερο της αύξησης των αγορών ενέργειας από τρίτους (εισαγωγές και ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς) που έγιναν ακόμη πιο έντονες στο διάστημα της απεργίας του Ιουνίου.

Στα θετικά της επιδόσεων της ΔΕΗ καταγράφεται η περαιτέρω μείωση του κόστους μισθοδοσίας αλλά και η βελτίωση του μείγματος πωλήσεων που προήλθε από την αναδιάρθρωση των τιμολογίων και την αλλαγή της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας.

Κοινός τόπος των αναλυτών, τέλος, είναι ότι στα τρέχοντα επίπεδα η μετοχή της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά υποτιμημένη και οι περισσότερες χρηματιστηριακές απευθύνουν θετικές συστάσεις προς τους επενδυτές με τιμές στόχους σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα (πχ 14,5 ευρώ η National Securities)

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/0974fa41-f12a-4143-aabc-25ea508f70b3

No comments: