Saturday 27 August 2011

Διακόπτουν οι πετρελαϊκές τις συναλλαγές τους με τη Συρία

Αρκετές μεγάλες πετρελαϊκές, καθώς και έμποροι πετρελαίου σπεύδουν να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Συρία, ήδη προτού η Ε.Ε. επιβάλει εμπάργκο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασάντ. Εταιρείες όπως η Vitol, Trafigura, BP, Shell και Total αγοράζουν και πωλούν συριακό αργό, το οποίο καταλήγει και στα ευρωπαϊκά διϋλιστήρια. Οι αναλυτές της αγοράς αναφέρουν όμως ότι εδώ και λίγες ημέρες, οι επιχειρήσεις αυτές ελαττώνουν τις συναλλαγές τους και αρνούνται να υπογράψουν νέα συμβόλαια.

Παράλληλα, τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια αναμένεται να μην ολοκληρωθούν, καθώς η υιοθέτηση μέτρων εκ μέρους της Ε.Ε. θεωρείται βέβαιη στο προσεχές διάστημα. Οι Βρυξέλες αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο ως μοχλό πίεσης προς τον Ασάντ, ώστε να διακόψει τη βίαιη καταστολή ενάντια στους διαδηλωτές. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμων στελεχών στους FT.

Τα μέτρα θα έχουν ως στόχο τις δύο κρατικές πετρελαϊκές, τη Syria Petroleum Corporation, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και την Sytrol, η οποία αναλαμβάνει τις εξαγωγές. Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις δικές τους κυρώσεις, αν και οι εξαγωγές προς την Αμερική είναι μηδενικές.

Τέλος, σημειώνεται ότι το εμπάργκο εκ μέρους των ξένων ομίλων δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις διεθνείς αγορές, καθώς η Συρία διαθέτει χαμηλές εξαγωγές της τάξης των 109.000 βαρελιών ανά ημέρα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=49524

No comments: