Monday 29 August 2011

Ελεγχοι σε σκάφη αναψυχής για λαθρεμπόριο ναυτιλιακού πετρελαίου

Ελέγχους σε σκάφη αναψυχής, με ελληνική ή ξένη σημαία, για λαθρεμπορία ναυτιλιακού πετρελαίου, ξεκινούν οι τελωνειακές αρχές. Στην εντολή που έλαβαν από την κεντρική υπηρεσία του υπ. Οικονομικών, καλούνται να διενεργούν ελέγχους στα ναυλοσύμφωνα κατά τον εφοδιασμό των επαγγελματικών πλοίων, καθώς έχει διαπιστωθεί η χρήση του αφορολογήτου πετρελαίου ναυτιλίας και από τους ναυλωτές.

Και αυτό, καθώς οι τελευταίοι δεν δικαιούνται να κάνουν χρήση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ), καθώς η απαλλαγή δεν παρέχεται σε ναυλωτές που χρησιμοποιούν το σκάφος για ιδιωτική αναψυχή. Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι το μειωμένο φόρο δικαιούνται μόνο οι πλοιοκτήτες -εκναυλωτές του σκάφους, που το χρησιμοποιούν για εμπορικούς σκοπούς. Συνεπώς κατά την επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων που παραδίδονται στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής, τα τελωνεία θα εκδίδουν απόφαση επιστροφής του φόρου, μόνο εφόσον από τους επιμέρους όρους του ναυλοσυμφώνου προκύπτει ρητά ότι το κόστος του καυσίμου έχει πληρωθεί από τον πλοιοκτήτη.

Έλεγχοι και στα επαγγελματικά τουριστικά πλοία

Ανάλογοι έλεγχοι θα διενεργηθούν και στα επαγγελματικά τουριστικά πλοία με ξένη σημαία μέσω του ναυλοσυμφώνου -δικαιολογητικού, για να διαπιστωθεί η επαγγελματική -εμπορική του χρήση και να τύχει της απαλλαγής ο πλοιοκτήτης. Εφόσον διαπιστώνεται ότι το καύσιμο καλύπτεται από τον ναυλωτή, βάσει του ναυλοσυμφώνου, τότε δεν θα επιστρέφεται ειδικός φόρος κατανάλωσης. Παράλληλα, θα διερευνώνται και περιπτώσεις εξαπάτησης των τελωνειακών αρχών, με τις κυρώσεις και τα πρόστιμα που συνεπάγεται η παράνομη χρήση του αφορολογήτου ναυτιλιακού πετρελαίου από μη δικαιούχους. Το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει θαλάσσιες περιπολίες για να πιάσει και τα σλέπια που διακινούν παράνομα πετρέλαιο, προσδοκώντας ετήσια έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/dbb4fcf9-cdf0-4fd9-a3ea-b2a779333c66

No comments: