Wednesday 31 August 2011

Χρηματιστηριακά παιχνίδια σε βάρος της ΔΕΗ καταγγέλλει η ΓΕΝΟΠ

Για χρηματιστηριακά παιχνίδια με τη μετοχή της ΔΕΗ που στόχο έχουν να απαξιώσουν την εταιρεία και να διευκολύνουν την ιδιωτικοποίησή της κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, και ζητούν την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή ακόμη και του Εισαγγελέα.

Η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η μετοχή της ΔΕΗ αποτελεί αντικείμενο συστηματικής υποτιμητικής κερδοσκοπίας και παραθέτει στοιχεία για την αρνητική πορεία της μετοχής της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, οι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι μεταξύ των συνεδριάσεων της 26ης Ιουλίου και της 10ης Αυγούστου 2011 η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε μία πρωτοφανή μείωση κατά 38,9% υποχωρώντας από τα 9,45 ευρώ στα 5,77 ευρώ. Στο ανωτέρω διάστημα και σε 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις σημειώθηκε μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του όγκου των συναλλαγών, με το μέσο ημερήσιο αριθμό αγοραπωλησιών να ανέρχεται σε 618 χιλιάδες.

«Η πτώση αυτή είναι παντελώς αδικαιολόγητη, καθώς ουδεμία απολύτως μεταβολή προέκυψε ή εκδόθηκε ανακοίνωση της εταιρείας σχετικά με αλλαγές στην οικονομική κατάστασή της», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Προσθέτει ότι κατά το ανωτέρω διάστημα των 12 συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε κατά 20,4%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 15,4%. Δηλαδή, διαπιστώνεται μια πολύ εντονότερη επιδείνωση της πορείας της μετοχής της ΔΕΗ σε σχέση με αυτήν ολόκληρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις για την αρνητική πορεία της μετοχής της ΔΕΗ είναι παντελώς αδικαιολόγητες, επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ, αφού:

- Το ενεργητικό της εταιρείας αποτελείται κυρίως από πάγια στοιχεία (Σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κλπ) συνολικού ύψους 13,3 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο ενεργητικού 16,2 δισ. ευρώ στις 31.12.2010, πολλαπλάσιο της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της που σήμερα είναι μόλις στο 1,3 δισ. ευρώ.

- Η εταιρεία διαθέτει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς με τον ετήσιο κύκλο εργασιών να ξεπερνάει τα 5,8 δισ. ευρώ και σύνολο ιδίων κεφαλαίων 6,7 δισ., πολλαπλάσιων της χρηματιστηριακής αξίας.

Οι συνδικαλιστές ζητούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διενεργήσει έρευνα για τις δυνατότητες «χειραγώγησης» της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ και από τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν εντολές για να διαπιστωθούν ποιοι είναι εκείνοι που εσκεμμένα έχουν προκαλέσει τη χρηματιστηριακή απαξίωση της επιχείρησης. «Διαφορετικά, οφείλουν οι εισαγγελείς να παρέμβουν και να ρίξουν άπλετο φως σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά σκάνδαλα», καταλήγει η ΓΕΝΟΠ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c9b43eb8-c7ba-4b95-9c2a-7de1b88fd3ff

No comments: