Wednesday 31 August 2011

Συμφωνία Rosneft – ExxonMobil: Οι Ρώσοι στην Αμερική και οι Αμερικάνοι στη Ρωσία

Μετά από μια αναζήτηση αρκετών ετών, η Μόσχα βρήκε τον ιδανικό ξένο συνέταιρο για να αναπτύξει τα κοιτάσματα της Αρκτικής, στο πρόσωπο του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil. Η μεταξύ τους συμφωνία όμως, έχει και έντονο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί νίκη του Βλαδίμηρου Πούτιν, αλλά και του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα δει μια μεγάλη αμερικανική επιχείρηση να δραστηριοποιείται με προνομιακούς όρους στο ρωσικό έδαφος.

Η συμφωνία δίνει την επιλογή στη Rosneft να επενδύσει σε έργα στον Κόλπο του Μεξικού και στο Τέξας, ενώ στην Exxon προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτύξει από κοινού με τον Ρώσο συνέταιρό της σημαντικά κοιτάσματα της Αρκτικής. Σε γενικές γραμμές, η Μόσχα έχει δείξει ισχυρό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για συνεργασίες με ξένους ομίλους. Θυμίζουμε ότι φέτος δεν ολοκληρώθηκε τελικά μια αντίστοιχη συμφωνία με την ΒΡ, ούτε εκείνη με την Chevron για τη Μαυρή Θάλασσα.

Η Ρωσία έχει ανάγκη την τεχνογνωσία των πολυεθνικών πετρελαϊκών ώστε να καταφέρει να εκμεταλλευτεί τα «δύσκολα» κοιτάσματα της Αρκτικής και ως αντάλλαγμα τους προσφέρει το σπάνιο προνόμιο να δραστηριοποιηθούν στο ρωσικό έδαφος, το οποίο κανονικά αποτελεί απαγορευμένη περιοχή.

Η νέα συμφωνία ολοκληρώθηκε στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, όπου ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, Ρεξ Τίλερσον, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ιγκόρ Σέτσιν. Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι «ανοίγουν νέοι ορίζοντες. Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως, η ExxonMobil, ξεκινά να εργάζεται στην ρωσική υφαλοκρηπίδα».

Οι δύο πλευρές θα επενδύσουν σε πρώτη φάση 3,2 δις δολάρια για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων East Prinovozemelsky 1,2 και 3 στην Θάλασσα Κάρα, καθώς και το κοίτασμα Tuapse στη Μαύρη Θάλασσα. Η Rosneft θα ελέγχει το 66,7% των κοιτασμάτων, τα οποία η Exxon χαρακτηρίζει ως «πολύ υποσχόμενα και ανεξερεύνητα, με σημαντικές δυνατότητες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Η Rosneft υπολογίζει τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα των κοιτασμάτων σε 36 δις βαρέλια στη Θάλασσα Κάρα συν άλλα 9 δις βαρέλια στη Μαύρη Θάλασσα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=49637

No comments: