Monday 29 August 2011

ΗΠΑ: Ακριβότερες οι κατοικίες με φωτοβολταϊκά στη στέγη

Οι κατοικίες με φωτοβολταϊκά στη στέγη κοστίζουν ακριβότερα από εκείνες που δεν έχουν ενεργειακή αυτονομία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της Εθνικής Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ πάνω στις τάσεις στην αγορά κατοικίας στη χώρα.

Αναλυτικότερα, οι κατοικίες με φωτοβολταϊκά στη στέγη πωλούνται κατά 3 ως 4 ποσοστιαίες μονάδες ακριβότερα από τις συμβατικές- κυρίως σε περιοχές με πληθυσμό ανωτέρου μορφωτικού επιπέδου και υψηλό ποσοστό ιδιοκτητών υβριδικών αυτοκινήτων.

Έρευνα του εργαστηρίου Lawrence Berkeley National Laboratory που υπάγεται στι υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έδειξε πως η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών αυξάνει τις τιμές των ακινήτων από $3,90 σε $6,40 (ποσοστό 65%) ανά Βατ ή κατά $17.000 για ένα σύστημα 3.100 Βατ.

Η έρευνα αφορά την Πολιτεία της Καλιφόρνια, τη μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων στις ΗΠΑ με περισσότερα από 1.000 Μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος.

Ωστόσο, παράγοντες της αμερικανικής αγοράς κατοικίας επισημαίνουν πως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού δεν αποτελεί επ’ουδενί τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα επιλογής κατοικίας στη χώρα, καθώς υπερισχύουν τα παραδοσιακά κριτήρια όπως ο αριθμός των δωματίων, η τοποθεσία κλπ.

Ακόμα και η επιλογή “πράσινων” υλικών κατασκευής βαρύνει περισσότερο από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, καθώς πρόκειται για μια αρκετά ακριβή -προς το παρόν τουλάχιστον- επένδυση με χαμηλή απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου.

http://www.econews.gr/2011/08/29/fotovoltaika-stegi-usa/

No comments: