Tuesday 30 August 2011

"Κερδίζουν έδαφος" οι ΑΠΕ στη Γερμανία

Έξι μήνες μετά την απόφαση της Γερμανίας να βάλει «λουκέτο» μέχρι το 2022 στους πυρηνικούς σταθμούς και να στραφεί στην «πράσινη ενέργεια», τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημόσιου οργανισμού Ενέργειας και Υδάτων, το πρώτο εξάμηνο του 2011, το 20,8% του ηλεκτρικού ρεύματος της Γερμανίας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι πιο σημαντικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι: η αιολική ενέργεια (7,5%), η βιομάζα (5,6%) και τα φωτοβολταϊκά (3,5%). Φέτος εξάλλου για πρώτη φορά η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασε σε ποσοστά παραγωγής την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Σε αυτό βοήθησε η μεγάλη ηλιοφάνεια την άνοιξη μέχρι και τον Ιούνιο. Η διαπίστωση αυτή ταιριάζει απόλυτα στα σχέδια της κυβέρνησης Μέρκελ που δρομολογούν την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% μέχρι το 2020.

«Στηρίζουν» τις ΑΠΕ

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις της TNS-Infratest η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την κυβερνητική στροφή στον τομέα της ενέργειας. Το 94% των πολιτών εκτιμά ότι η ‘πράσινη ενέργεια’ είναι ιδιαίτερα σημαντική, και το 65% είναι διατεθειμένο να στηρίξει τις τοπικές μονάδες παραγωγής εναλλακτικής ενέργειας, έστω και αν αυτό σημαίνει μια αύξηση της τάξεως των 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων υπογραμμίζει, ότι αυτή τη στιγμή προέχει η μείωση των ρύπων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS-Infratest διαπίστωσε επίσης το 79% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η σημερινή τιμή του ‘οικολογικού ρεύματος’, 3,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, είναι κανονική ή χαμηλή. Μόνον το 15% κάνει λόγο για υψηλή τιμή.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/3b96e62c-6201-4037-b08b-9ae04689f9f4

No comments: