Wednesday 31 August 2011

Ι. Μανιάτης: Σε ένα χρόνο η πρώτη εικόνα για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ι. Μανιάτης, μίλησε στα πλαίσια της Παγκρήτιας Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, για τις προοπτικές παραγωγής πετρελαίου στην περιοχή της Κρήτης και τόνισε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα υπάρχει μια εικόνα για τα διαθέσιμα κοιτάσματα. Παράλληλα όμως, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «δεν πλέουμε σε πελάγη πετρελαίου», βάζοντας έτσι φρένο στις υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις.

Ο κ. Μανιάτης, αναφέρθηκε και στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Ηπειρωτική χώρα, επισημαίνοντας ότι με βάση τις μετρήσεις, η λύση του υποβρύχιου καλωδίου καθίσταται η πιο συμφέρουσα σε βάθος 30ετίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, το συγκεκριμένο έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 7,5 δις ευρώ, την ώρα που για το ίδιο διάστημα το κόστος για την ενέργεια μέ πετρέλαιο και ντιζελομηχανές εκτιμάται στα 9,5 δις και για το φυσικό αέριο στα 8,5 δις. Ο σχεδιασμός υφίσταται είπε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ και απομένει η σχετική στρατηγική απόφαση , η οποία κατά τον ίδιο θα ληφθεί το επόμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί κ. κ. Μόσιαλος και Γερουλάνος και οι υφυπουργοί κ.κ. Πεταλωτής, Σηφουνάκης και Οθωνας, γενικοί γραμματείς υπουργείων και πολλά τοπικά στελέχη του κόμματος.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=49649

No comments: