Wednesday 31 August 2011

Η Γερμανία αποχαιρετά τα πυρηνικά με ΑΠΕ

Θα μπορούσαμε να βρούμε πάρα πολλά αρνητικά για τους Γερμανούς -ειδικά αυτήν την περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα-, αλλά οφείλουμε να τους παραδεχτούμε για έναν λόγο: την αποφασιστικότητά τους.

Όταν αποφασίζουν να κάνουν κάτι το πράττουν χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Άξιο παράδειγμα της συγκεκριμένης συμπεριφοράς και αντίληψης είναι το γεγονός ότι το α’ εξάμηνο του 2011 το 20,8% του ηλεκτρικού ρεύματος της Γερμανίας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν μια μεγάλη χώρα λέει οριστικό «όχι» στα πυρηνικά, τηρώντας μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημόσιου οργανισμού Ενέργειας και Υδάτων λοιπόν, το πρώτο εξάμηνο του 2011, το 20,8% του ηλεκτρικού ρεύματος της Γερμανίας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι πιο σημαντικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η αιολική ενέργεια (7,5%), η βιομάζα (5,6%) και τα φωτοβολταϊκά (3,5%). Φέτος εξάλλου για πρώτη φορά η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασε σε ποσοστά παραγωγής την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Σε αυτό βοήθησε η μεγάλη ηλιοφάνεια την άνοιξη μέχρι και τον Ιούνιο. Η διαπίστωση αυτή ταιριάζει απόλυτα στα σχέδια της κυβέρνησης Μέρκελ που δρομολογούν την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις της TNS-Infratest η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την κυβερνητική στροφή στον τομέα της ενέργειας. Το 94% των πολιτών εκτιμά ότι η πράσινη ενέργεια είναι ιδιαίτερα σημαντική, και το 65% είναι διατεθειμένο να στηρίξει τις τοπικές μονάδες παραγωγής εναλλακτικής ενέργειας, έστω και αν αυτό σημαίνει μια αύξηση της τάξεως των 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή προέχει η μείωση των ρύπων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS-Infratest διαπίστωσε επίσης το 79% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η σημερινή τιμή του οικολογικού ρεύματος, 3,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, είναι κανονική ή χαμηλή. Μόνο το 15% κάνει λόγο για υψηλή τιμή.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Η_Γερμανία_αποχαιρετά_τα_πυρηνικά_με_ΑΠΕ

No comments: