Wednesday 31 August 2011

"Πάει" και Βουλγαρία για trading, μετά την Τουρκία...

Βουλγαρία, Βοσνία, Σκόπια και Τουρκία, «βλέπει» η ΔΕΗ στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αναπτυχθεί εκτός συνόρων, και να καλύψει τα μερίδια που χάνει από την εγχώρια αγορά.

Ετοιμάζεται έτσι να «στήσει» θυγατρική με αντικείμενο το χονδρεμπόριο ενέργειας, και στην αγορά της Βουλγαρίας- εκτός από εκείνη της Τουρκίας για την οποία ενδιαφέρεται ακόμη και για απόκτηση μονάδας όπως έγραψε χθες το «Energypress» - την οποία άλλωστε γνωρίζει αρκετά καλά, καθώς πραγματοποιεί συχνά- πυκνά εισαγωγές σημαντικών ποσοτήτων ρεύματος, με πιο χαρακτηριστική τη περίπτωση του περασμένου Ιουνίου, όπου λόγω των απεργιών της ΓΕΝΟΠ εισήγαγε μέσα σε λίγες ημέρες πάνω από 2.200 MW.

Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για εισαγωγές και εξαγωγές ρεύματος αναφορικά με τη Βουλγαρία και τη Τουρκία, το οποίο περιέγραψε χθες μιλώντας προς τους αναλυτές ο κ. Ζερβός, σχετίζεται με την ανάγκη της να αναπληρώσει τις απώλειες από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας (-6,9% μειώθηκαν στο α’ 6μηνο), αλλά και να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες για εξαγωγές ρεύματος που έχουν «ανοίξει» από φέτος μετά την πλήρη εμπορική λειτουργία των διασυνδέσεων Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας.

Βοσνία- Σκόπια για σταθμούς

Από εκεί και πέρα, στο μέτωπο της συμμετοχής σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό για τη διεκδίκηση μονάδων, οι εξελίξεις έχουν ως εξής :

1. Βοσνία, υποβολή προσφοράς για 4 υδροηλεκτρικούς σταθμούς : Στις 28 Ιουλίου, η ΔΕΗ συμμετείχε στη φάση προεπιλογής σε διαγωνισμό για την κατασκευή και εκμετάλλευση τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η ΔΕΗ, η Quantum, και η τράπεζα Κύπρου έχουν υπογράψει καταστατικό για τη σύσταση θυγατρικής με το όνομα «PPC Quantum Energy S.A» στην οποία η ΔΕΗ έχει μερίδιο 51%.

2. Διαγωνισμός στα Σκόπια : Η ΔΕΗ έχει προεπιλεγεί για την επόμενη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Crna στα Σκόπια, καθώς επίσης για τη λειτουργία ενός υπάρχοντος υδροηλεκτρικού σταθμού σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας ELEM, της χώρας. Η νέα προθεσμία για την υποβολή των τελικών προσφορών είναι η 30η Σεπτεμβρίου.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/3cd33217-8a34-49e1-b017-469be4c8fb3f

No comments: