Tuesday 30 August 2011

ΙΕΑ: Κυρίαρχη η ηλιακή ενέργεια ως το 2060

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) δημοσίευσε μια πρόβλεψη για το έτος 2060, σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε ηλεκτρισμό θα καλύπτεται από τα φωτοβολταϊκά και τα ηλιοθερμικά. Όπως τονίζεται, την υπόλοιπη ποσότητα ηλεκτρισμού θα αναλάβουν να παράγουν τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά και η βιομάζα, ενώ η σχετική αναλυτική έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί την 1η Σεπτεμβρίου και να κυκλοφορήσει στα τέλη του έτους.

Με τον τρόπο αυτό, προδιαγράφεται ένα αισιόδοξο σενάριο για την ηλιακή ενέργεια, καθώς οι προηγούμενες εκτιμήσεις τοποθετούσαν τη συμμετοχή της στην παραγωγή ηλεκτρισμού μόλις στο 21% για το έτος 2050. Συνεπώς, αναμένεται με ενδιαφέρον η εξήγηση της ΙΕΑ για το πώς θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο άλμα στο μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στο εξής.

Τέλος, αναφέρεται στο κείμενο ότι η πραγματοποίηση αυτού του σεναρίου θα απέφερε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα σε 3 γιγατόνους ετησίως από 30 γιγατόνους κατά το τρέχον έτος.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/iliaka-thermika/iea-kiriarxi-i-iliaki-energeia-os-to-2 06 0.html

No comments: