Monday 29 August 2011

Μερίδιο από το "project Helios" διεκδικούν οι εγχώριες βιομηχανίες

Ως ευκαιρία να λυθούν στρεβλώσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριοι επενδυτές φωτοβολταϊκών βλέπουν την προώθηση του ελληνογερμανικού project Helios παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς, ενώ διατυπώνεται το αίτημα για τη διασφάλιση υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας και την αξιοποίηση των υφιστάμενων βιομηχανιών παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

Η διαφαινόμενη πρόθεση των γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και στην εξαγωγή του παραγόμενου ρεύματος στην Ευρώπη έχει κινητοποιήσει τον κλάδο στη χώρα μας, αφού θεωρείται ότι η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και θα καθορίσει εν πολλοίς την πορεία που θα έχουν και οι υπόλοιπες επενδυτικές δραστηριότητες. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι παράγοντες του χώρου με τους οποίους συνομίλησε το energypress, βλέπουν με θετικό μάτι τις εξελίξεις, καθώς η πράσινη ενέργεια και ειδικά τα φωτοβολταϊκά μπαίνουν με τον τρόπο αυτό στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Ωστόσο διατυπώνονται παρατηρήσεις, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή ωφελιμότητα για την ελληνική πλευρά.

Προστιθέμενη αξία

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι αν η πολύ υψηλή ηλιοφάνεια της χώρας (50% υψηλότερη από τη Γερμανία), αυτός δηλαδή ο πλουτοπαραγωγικός πόρος, αξιοποιηθεί αποκλειστικά από ξένα κεφάλαια αφήνοντας απλώς ένα μικρό «ενοίκιο» στην ελληνική οικονομία» δηλώνει παράγοντας του χώρου στο energypress και προσθέτει: «Αν το σχέδιο περιοριστεί στην εγκατάσταση από γερμανικές εταιρείες μερικών μεγα- φωτοβολταικών πάρκων στην Ελλάδα και τη χρηματοδότηση αγωγών για τη δημιουργία δικτύων μεταφοράς ηλιακού ηλεκτρικού ρεύματος από την Ελλάδα στη Γερμανία, θα πρόκειται για μια ετεροβαρή συμφωνία».

Οι παρατηρήσεις του κλάδου αφορούν κυρίως την ανάγκη για τη δημιουργία μεγάλου αριθμού μακροχρόνιων θέσεων εργασίας, τη μεταφορά γερμανικής τεχνογνωσίας, την αξιοποίηση του εγχώριου βιομηχανικού δυναμικού και την απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης.

Fast track

Για παράδειγμα, με δεδομένο ότι το project θα αναπτυχθεί σε δημόσια γη με ειδική διαδικασία fast track, οι Έλληνες επενδυτές απαιτούν ίση αντιμετώπιση. Να προχωρούν δηλαδή και οι δικές τους επενδύσεις με τη διαδικασία του fast track. «Δεν μπορεί ο έλληνας επενδυτής να περιμένει δύο χρόνια για να εγκαταστήσει ένα 100άρι φωτοβολταϊκό και την ίδια στιγμή να προχωρούν με ταχύτητα οι ξένες μεγάλες εγκαταστάσεις» λέγεται χαρακτηριστικά.

Εγχώρια βιομηχανία

Παράλληλα, διατυπώνεται η άποψη ότι στο όλο πρόγραμμα πρέπει να προβλεφθεί η συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανικών μονάδων που παράγουν ήδη φωτοβολταϊκό εξοπλισμό, είτε πρόκειται για πάνελ είτε για συστήματα στήριξης. Πρόκειται για μονάδες που έχουν, κατά κανόνα, υψηλή ανταγωνιστικότητα και μπορούν να σταθούν και να λειτουργήσουν παράλληλα με τυχόν νέα εργοστάσια που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Δίκτυα

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή των δικτύων εκτιμάται ότι απαιτούνται διαδικασίες «Ολυμπιακών Αγώνων» που θα υπερβαίνουν τους συνήθεις ελληνικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, επ’ ευκαιρία της κατασκευής τους, θα μπορούσαν να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες δημιουργίας των άλλων ελληνικών δικτύων στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, με κοινό σχεδιασμό.

Εθνικός στόχος

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η προώθηση του σχεδίου θέτει επί τάπητος την πιθανή αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου της χώρας για ανάπτυξη 2.200 MW φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα ως το 2020. Σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace, το 2050, θα μπορούσαν να είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα 30 GW (30.000 MW) φ/β, τόσο για τις ανάγκες μας, όσο και για εξαγωγές στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να εγκαθίστανται 500-1000 νέα MW στην Ελλάδα, κάτι που εγγυάται την βιωσιμότητα μιας ισχυρής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών στη χώρα

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/e1b785c9-60cc-411a-baea-3173ebd609b8

No comments: