Wednesday 31 August 2011

Πλειοδότρια η κοινοπραξία ΙΤΑ-Τέρνα για τα γεωθερμικά πεδία

Η κοινοπραξία ΙΤΑ Α.Ε – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ ανακηρύχθηκε πλειοδότης του διαγωνισμού για την Εκμίσθωση του Δικαιώματος Έρευνας Γεωθερμικού Δυναμικού στις περιοχές Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη και νότια Χίος, ύστερα από την αξιολόγηση της τεχνικής και οικονομικής προσφοράς που υπέβαλλε για κάθε μια από τις τέσσερεις περιοχές.

Η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – ΙΤΑ προκρίθηκε καθώς το ερευνητικό πρόγραμμα που πρότεινε ανέρχεται στα 189.642.008,14 € και για τις 4 περιοχές. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, το ύψος των δαπανών για τη διενέργεια των ερευνών έχει ως εξής:

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 33.370.563,70 €

ΝΕΣΤΟΣ 71.376.271,85 €

ΧΙΟΣ 31.175.088,15 €

ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ 53.720.084,44 €

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ.Μανιάτης, δήλωσε σχετικά:

«Αποκτά ιδιαίτερη, ουσιαστική και συμβολική αξία το γεγονός ότι σε μια περίοδο επενδυτικής άπνοιας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθείται στη χώρα μας ένα πρόγραμμα κατά την πρώτη φάση του οποίου θα επενδυθούν περίπου 190 εκατ. ευρώ. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να αξιοποιηθεί επιτέλους και στη χώρα μας η πιο παραμελημένη μορφή πράσινης ενέργειας, με μηδενικό αποτύπωμα CO2, ώστε η Γεωθερμία να ενταχθεί ουσιαστικά και με σημαντικό ποσοστό στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Αν ο ορυκτός μας πλούτος αξιοποιηθεί με αειφορία και σεβασμό στο περιβάλλον, μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούσε την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας στις 4 εντοπισμένες γεωθερμικές περιοχές, με στόχο την έρευνα κατ΄αρχήν και στη συνέχεια την εκμετάλλευσή τους είτε για την παροχή θερμού νερού για διάφορες χρήσεις (θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, τηλεθέρμανση κλπ), είτε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εφ΄όσον από την έρευνα προκύψουν ρευστά υψηλής θερμοκρασίας.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/geothermia/pleiodotria-i-koinopraksia-ita-terna-gia-ta-geothermika-pedia.html

No comments: