Tuesday 30 August 2011

Φωτοβολταϊκά-Ηλιοθερμικά καλύπτουν το 50% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών το 2060

Το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών μπορεί να καλύπτεται από τον ήλιο σε 50 χρόνια από σήμερα, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι φωτοβολταϊκές και οι ηλιοθερμικές μονάδες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων αναγκών σε ηλεκτρισμό -και το 50% των συνολικών ενεργειακών αναγκών- ως το 2060, με τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά και τη βιομάζα να ικανοποιούν το υπόλοιπο, δήλωσε ο αναλυτής της ΙΕΑ, Cedric Philibert, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Τα ευρήματα της έρευνας της ΙΕΑ για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας θα συμπεριληφθούν σε αναφορά που θα δημοσιευθεί στο τέλος του έτους και είναι μακράν πιο “ελπιδοφόρα” από τις προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για κάλυψη μόλις του 21% των αναγκών σε ηλεκτρισμό από τον ήλιο ως το 2050.

Η έρευνα που θα παρουσιαστεί από τον Cedric Philibert την 1η Σεπτεμβρίου σε συνέδριο στο Κασσέλ της Γερμανίας προϋποθέτει μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην “καθαρή” ενέργεια για την ικανοποίηση των αναγκών θέρμανσης και μεταφορών.

Η πραγματοποίηση αυτού του σεναρίου θα απέφερε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα σε 3 γιγατόνους ετησίως από 30 γιγατόνους κατά το τρέχον έτος.

http://www.econews.gr/2011/08/30/fotovoltaika-iliothermika-iea/

No comments: