Saturday, 27 August 2011

Εξελίξεις μετά τη ΔΕΘ προανήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσον αφορά την Ελληνογερμανική συνεργασία για ενεργειακές επενδύσεις

Επιτυχημένη κρίενται εκ των υστέρων η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομίας στην χώρα μας, αφού το πρόγραμμα "Ήλιος", όπως ονομάστηκε, προβλέπεται να αποτελέσει μέρος του σχεδίου Desertec και να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στον χώρο των φωτοβολταϊκών. Τόσο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού ΠΕΚΑ κυμάνθηκαν στα ίδια πλαίσια, καθώς τόνισαν ότι οι ΑΠΕ βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής. Παράλληλα, στάθηκαν ιδιαίτερα στα οφέλη από το πρόγραμμα αυτό για την ελληνική οικονομία και για τον πολίτη και προανήγγειλαν εξελίξεις μετά την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Μετά την επίσκεψη στο ΚΑΠΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε τα εξής στη διάρκεια συνέντευξης τύπου:

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σήμερα, έγινε, εδώ, στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τη στρατηγική μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παρουσιάστηκε και συζητήθηκε εκτενώς το πρόγραμμα “Ήλιος”, που αφορά στην εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη χώρα μας, μετά την κατασκευή μεγάλων εγκαταστάσεων σε συνεργασία με άλλες χώρες. Ξέρετε ότι, χθες, συζητήσαμε το θέμα αυτό με τη Γερμανία. Επίσης, συζητήσαμε και άλλα σχέδια που έχουν να κάνουν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, το θέμα της ανάπτυξης των Ανανέωσιμων Πηγών Ενέργειας είναι κεντρική πολιτική της Κυβέρνησης, είτε αυτό αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, είτε αφορά στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας, είτε αφορά σε αιολικά πάρκα, είτε σε γεωθερμία. Είναι ζητήματα τα οποία ευνοούν την ελληνική οικονομία, ευνοούν τον καταναλωτή, ευνοούν τη μέση ελληνική οικογένεια και βοηθούν στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, δημιουργούν πλούτο και, πάνω απ’ όλα, θέσεις εργασίας.
Για όλα αυτά τα ζητήματα συζητήσαμε σήμερα. Προχωρούμε, το αμέσως επόμενο διάστημα, ενέργειες που χρηματοδοτούνται αυτά τα θέματα και θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι Γερμανοί χθες, και γενικότερα οι επενδυτές ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον ήλιο και τον άνεμο της Ελλάδας. Ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς μπορεί να επαρκεί και κυρίως για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και εκεί σκοντάφτει βέβαια η ιστορία στον τραπεζικό τομέα, στη χρηματοδότηση αυτών των σχεδίων. Είχατε και τραπεζική συμμετοχή σε αυτή τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως πολύ σωστά λέτε, από τη γερμανική πλευρά για τέτοιου είδους επενδύσεις. Το ζήτημα της χρηματοδότησης είναι κεντρικό. Έχουμε, ήδη, ξεκινήσει συζητήσεις και με ξένες τράπεζες. Είναι γνωστή η δυσκολία και η έλλειψη ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό και η συμμετοχή ξένων επενδυτών και ξένων τραπεζών, δίπλα σε Έλληνες επενδυτές και ελληνικές τράπεζες, διασφαλίζει τη βιωσιμότητα τέτοιων σχημάτων.
Αυτά είναι σχέδια με ορίζοντα εικοσαετίας και εικοσιπενταετίας, με πολύ μεγάλη απόδοση, άρα εγγυώνται στον επενδυτή ικανοποιητική απόδοση και αυτό προσελκύει και χρηματοδότηση από τράπεζες, παρά το γεγονός ότι, πράγματι, είμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία. Όμως, ακριβώς αυτή η συγκυρία θα παρουσιάσει παρόμοια projects.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία τάξη μεγέθους του ύψους των επενδύσεων που αναμένεται να επενδύσουν σε δίκτυα;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπάρχουν μια σειρά από εκτιμήσεις, δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε μία από αυτές συγκεκριμένα. Ήδη, τα δίκτυα που έχουμε μπορούν να σηκώσουν μέρος αυτού του σχεδίου. Όμως, αυτό το σχέδιο εντάσσεται και στη γενικότερη ευρωπαϊκή συζήτηση που γίνεται, αυτή τη στιγμή, για την ενίσχυση των δικτύων. Ξέρετε ότι έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση για την ενίσχυση όλων των ευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρισμού, αλλά και στην περιοχή πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως για παράδειγμα προς τη Μέση Ανατολή. Αυτά τα δίκτυα θα έχουν χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά ιδιωτική χρηματοδότηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση, για τα αυθαίρετα. Υπάρχει περίπτωση αυτή η νομιμοποίηση να μην διαρκεί μόνο για 20-40 χρόνια, αλλά να είναι για πάντα;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κάνουμε μία συζήτηση, αυτή τη στιγμή, γι’ αυτούς τους χρόνους. Στην Βουλή, χθες, αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όσο πιο στενά δέσουμε το ζήτημα της αναστολής της κατεδάφισης, γιατί περι αυτού πρόκειται, σε συνδυασμό με λογικά πρόστιμα με την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, τόσο αίρεται το ζήτημα του χρόνου.
Είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε τις επόμενες μέρες και θα δούμε πού θα καταλήξουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να σκοντάψει εκεί, κ. Υπουργέ, γιατί ο μέσος Έλληνας που δεν έχει και χρήματα θα το μετρήσει αυτό. Είναι σημαντικό στοιχείο για να πετύχει αυτή η προσπάθεια που κάνετε.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος που θα δίνεται θα είναι εύλογος για να αισθανθεί και κάποιος ο οποίος θα πληρώσει το πρόστιμο ότι έχει μια σιγουριά κι ότι η αυθαιρεσία, η οποία εξαργυρώνεται, αν θέλετε, κατά κάποιο τρόπο με την πληρωμή του προστίμου και καταβάλλεται, βεβαίως, ως ανταπόδοση στο κοινωνικό σύνολο μέσα από το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που διασφαλίζει κι αυτό ικανό χρόνο, προκειμένου να μπει στη ρύθμιση.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/ipeka/ekselikseis-meta-ti-deth-proaniggeile-o-g.-papa kon stantinou-oson-afora-tin-ellinogermaniki-sinergasia.html

No comments: