Tuesday 30 August 2011

Πάνω από 14% οι αυξήσεις στον ηλεκτρισμό της Κύπρου

Περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας από τους καταναλωτές θα πρέπει να αναμένεται από αύριο Τετάρτη, όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου θα ανακοινώσει τις νέες «ταρίφες» ηλεκτρισμού.

Οι νέες (αυξημένες) τιμές του ρεύματος θα ισχύουν για το επόμενο εξάμηνο, μέχρι δηλαδή να καλυφθεί το κόστος παραγωγής της ΑΗΚ λόγω της 11ης Ιουλίου, δηλαδή περίπου €95 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» στην τελευταία συνάντηση που είχε η ΡΑΕΚ την περασμένη Παρασκευή με τη διυπουργική Επιτροπή (λόγω των διαβουλεύσεων για το πρώτο πακέτο μέτρων απουσίαζε ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας), ο υπουργός Εσωτερικών και η υπουργός Εμπορίου ενημέρωσαν ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσιμο ποσό για να καλύψει τις ζημιές, δεδομένης μάλιστα και της αρνητικής γνωμάτευσης του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΡΑΕΚ θα πρέπει να κατανείμει το ποσό των ζημιών μέσω των λογαριασμών, με επιβάρυνση των διατιμήσεων στις διάφορες κατηγορίες και ενδεχομένως με μετατροπή της φόρμουλας διαμόρφωσης του κόστους καυσίμων.

Τα στοιχεία του «Φ» δείχνουν ότι η καθαρή αύξηση - πέραν της αύξησης του κόστους καυσίμων λόγω μεγαλύτερης χρήσης ντίζελ- πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 14%.

Να σημειωθεί ότι, με γενικούς υπολογισμούς, αν κατανέμουμε τα €95 εκατ. στους επόμενους έξι μήνες, σε σχέση με τα έσοδα της ΑΗΚ, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για το 27% των εσόδων της.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=49606

No comments: