Wednesday, 3 August 2011

Στους «μικρούς» φωτοβολταϊκούς η σκυτάλη των αντιδράσεων για τα feed-in-tariffs

Τη σκυτάλη των αντιδράσεων που προκαλούν τα σενάρια περί αναθεώρησης των εγγυημένων τιμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έλαβαν οι «μικροί» φωτοβολταϊκοί και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε μεταβολή στα feed-in-tariffs θα τους «εξοστρακίσει» από τον κλάδο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση των εγγυημένων τιμών στις υφιστάμενες συμβάσεις οι εκπρόσωποι των επενδυτών στις ΑΠΕ, και κυρίως στα φωτοβολταϊκά, σπεύδουν να «πάρουν» θέση ενόψει και του διαλόγου που σκοπεύει να ξεκινήσει μαζί τους το υπουργείο το επόμενο διάστημα.

Τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός επενδύσεων ΑΠΕ όλες οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις αν επέλθει οποιαδήποτε μεταβολή των feed in tariffs επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ). Οι εκπρόσωποι των «μικρών» φωτοβολταϊκών προσθέτουν ότι όχι μόνο θα είναι «απαράδεκτη» οποιαδήποτε μείωση, αλλά θα έπρεπε να αυξηθούν οι εγγυημένες τιμές γιατί παρά τη μείωση του συνολικού κόστους κατασκευής φωτοβολταϊκού, τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν υψηλά (8% - 11%).

Το σύστημα των επιδοτούμενων τιμών, αποτελεί βασικό πυρήνα της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και, όπως δήλωσε και από το βήμα της Βουλής ο υπουργός, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Δεδομένων όμως των αλλαγών που έχουν επέλθει στην τεχνολογία του εξοπλισμού και στα κόστη προμήθειάς του, καθώς και της γενικής τάσης που επικρατεί στην Ευρώπη, οδηγούν την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στην απόφαση να δρομολογήσει την αναθεώρηση των μελλοντικών τιμών στις «ταρίφες» των ΑΠΕ.

«Η τιμή feed in tariff δεν αφορά μόνο τον επενδύτη των φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά έμμεσα αφορά την εξέλιξη της βιομηχανίας που αναπτύσσεται παράλληλα και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται», αναφέρει ο ΠΑΣΥΦ και προσθέτει ότι σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι εγγυημένες τιμές στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σύνδεση με τον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν επιβαρύνουν την οικονομία.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/3a4a29b1-207e-4774-a9dc-9b160fe069d2

No comments: