Tuesday 27 September 2011

Κλοιός πιέσεων για αυξήσεις άνω του 10% στο ρεύμα από το 2012

Ενα εκρηκτικό μείγμα πιέσεων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος σχηματίζεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, κλίμα που εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου και ο επικεφαλής του, Γ. Παπακωστανίνου.

Πιέσεις που προκύπτουν καταρχήν από την υποχρέωση της χώρας απέναντι στο μνημόνιο να καθιερώσει κοστοβαρή τιμολόγια, που να αντανακλούν δηλαδή πλήρως το κόστος της ενέργειας, αλλά εντείνονται από τις επιπτώσεις των πρόσφατων φορολογικών μέτρων στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς και από μια σειρά αναβολών στην αναπροσαρμογή συγκεκριμένων χρεώσεων, όπως του Τέλους ΑΠΕ και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, τις λεγόμενες ΥΚΩ.

Τα παραπάνω δημιουργούν ένα κοκτέιλ εν δυνάμει αυξήσεων, που κύκλοι του ενεργειακού χώρου, το υπολογίζουν αθροιστικά ότι θα μπορούσε να υπερβεί το 10% σε ένα μέσο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος (κάποιοι μιλούν ακόμη και για 20%).

"Το ζήτημα των τιμολογίων παραείναι σοβαρό, αγγίζει όλα τα νοικοκυριά, για να κάνω μια πρόχειρη τοποθέτηση, όταν δεν έχω τη βάση για να την κάνω. Εμείς θα κάνουμε μια συζήτηση με τη ΔΕΗ και με τη ΡΑΕ, προτού πούμε το οτιδήποτε", απάντησε χθες ο υπουργός, κάνοντας μια προσκεκτική τοποθέτηση και δηλώνοντας ότι προς το παρόν δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω.

"Δεύτερη δόση" μνημονίου

Η απόφαση της προκατόχου του σημερινού υπουργού, τον περασμένο Οκτώβριο, για τις αυξήσεις που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο του 2011, προέβλεπε τη σταδιακή και ήπια προσαρμογή των τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές, ώστε αυτά να φτάσουν να αντανακλούν το πραγματικό κόστος με χρονικό ορίζοντα το 2013. Δηλαδή, να επιβληθεί από τις αρχές του 2012 η δεύτερη δόση των αυξήσεων, που μεσοσταθμικά υπολογιζόταν ότι θα επιβαρύνει κατά 7% τους σημερινούς λογαριασμούς, αν και στις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών εθεωρείτο βέβαιο, ότι όπως συνέβη και φέτος τον Ιανουάριο, θα υπήρχαν διαφοροποιήσεις προς τα κάτω, καθώς και προς τα πάνω. Γνώστες του θέματος εκτιμούν ότι, όπως συνέβη και με την πρώτη δόση των αυξήσεων, περισσότερο θα πληγούν οι χαμηλές καταναλώσεις, οι οποίες συνεχίζουν να επιδοτούνται «σταυροειδώς» από τα τιμολόγια άλλων κατηγοριών πελατών. Σε κάθε περίπτωση, η σχετική υποχρέωση, δηλαδή η θέσπιση τιμολογίων που να αντανακλούν το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί όρο απέναντι και στην τρόικα, και μια "καυτή πατάτα" στα χέρια του αρμόδιου υπουργού.

Το "αγκάθι" του Τέλους ΑΠΕ

Το δεύτερο "δύσκολο" μέτωπο για τον υπουργό ΠΕΚΑ, αφορά στο Τέλος ΑΠΕ. Η μελέτη του ΔΕΣΜΗΕ που κατόπιν παραγγελίας του υπουργείου, του ζητήθηκε να υπολογίσει το ποσό που θα απαιτηθεί για να καλυφθεί ο λογαριασμός των ΑΠΕ την τριετία 2012-2014 ώστε να αποπληρωθούν οι εγγυημένες τιμές με τις οποίες αμείβονται οι παραγωγοί, έδειξε μια "τρύπα" από 2,5 έως 3,3 δισ. ευρώ. Το θέμα επείγει, και εντός των ημερών ο κ. Παπακωσταντίνου θα το συζητήσει ξανά με το ΔΕΣΜΗΕ, τη ΡΑΕ, τους φορείς της αγοράς (π.χ. το σύνδεσμο των φωτοβολταικών), αλλά σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, και οι όποιες αυξήσεις ανακοινωθούν θα είναι μάλλον "ψαλιδισμένες" σε σχέση με τις αρχικές εισηγήσεις. "Πολλές φορές υποτιμάται η συμβολή των εσόδων από τους ρύπους στην προσπάθεια του ΔΕΣΜΗΕ να καλύψει το έλλειμμά του", είπε χθες ο υπουργός, απάντηση που δείχνει ότι άλλο οι εισηγήσεις και άλλο οι πολιτικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με το ΔΕΣΜΗΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο 2012, χρονιά για την οποία έχει εισηγηθεί να αυξηθεί το Τέλος ΑΠΕ από τα 2 ευρώ/ MWh που είναι σήμερα, σε 5,5 έως 7 ευρώ / MWh.

Τι θα γίνει με τον ΕΦΚ στο αέριο ;

Η εξαίρεση ή μη της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, σχετίζεται με το προηγούμενο θέμα, του ποσοστού δηλαδή αύξησης του Τέλους ΑΠΕ. Το πρώτο σενάριο, της τιμής των 5,5 ευρώ/ MWh, προκύπτει στη περίπτωση που διατηρηθεί η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, κάτι που σημαίνει ότι η οριακή τιμή θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, επομένως και τα έσοδα που εισπράττει από αυτήν ο ΔΕΣΜΗΕ θα είναι μεγάλα. Εφόσον όμως το υπ.ΠΕΚΑ, ικανοποιήσει το αίτημα της αγοράς και πάρει πίσω το μέτρο, αντικαθιστώντας το με αύξηση, για παράδειγμα, του ΕΦΚ που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους, τότε η οριακή τιμή θα πέσει, τα προσδοκώμενα από αυτήν έσοδα του ΔΕΣΜΗΕ θα είναι λιγότερα, και σύμφωνα πάντα με την εισήγηση του τελευταίου, το Τέλος ΑΠΕ θα πρέπει να ανέλθει στα 7 ευρώ/ MWh.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει από την επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, την είσπραξη ενός εποσού της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με το φόρο στο αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή και δήλωσε ότι εξετάζονται διάφορα άλλα μέτρα ισοδύναμου εισπρακτικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι από τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί, θα λείψουν από το ταμείο του Δημοσίου, περίπου 135 εκατ. ευρώ, καθώς στην ηλεκτροπαραγωγή καταναλώνεται περίπου το 60% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Αυτά τα 135 εκατ. ευρώ θα αναζητηθούν πιθανότατα από άλλο φόρο, ίσως από την αύξηση του ΕΦΚ στον ηλεκτρισμό. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιβάρυνση μεν των τιμολογίων του ρεύματος, αλλά σε μικρότερο ποσοστό από εκείνο που θα σήμαινε η μετακύλιση στα τιμολόγια λιανικής του ΕΦΚ στο αέριο.

Εχουμε και τις ΥΚΩ...

Tέλος, ένα ακόμη μέτωπο εν δυνάμει αυξήσεων αφορά στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που περιλαμβάνουν τόσο το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) όσο και το κόστος διάθεσης του ρεύματος στα νησιά. Υπολογίζεται ότι φέτος για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΚΟΤ θα χρειαστεί επιπλέον ποσό σε σχέση με το 2010 έως και 80 εκατ. ευρώ. Αύξηση προκύπτει για τις ΥΚΩ και από τα νησιά, καθώς η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο δημιούργησε επιπλέον κόστος για την παραγωγή ηλεκτρισμού στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα, που ως επί το πλείστον γίνεται με πετρελαϊκές μονάδες.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/39fd08c2-8356-4d7a-a2b1-4fdafad436b0

No comments: