Wednesday 28 September 2011

Κερδίζουν έδαφος τα φωτοβολταϊκά εκτός ΔΕΗ

Μία νέα μόδα έρχεται να κερδίσει έδαφος αυτό το διάτημα στην εγχώρια ενεργειακή βιομηχανία, με φόντο τη μεγάλη επιβάρυνση που υφίσταντια οι λογαριασμοί της ΔΕΗ από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα, το οποίο από χτες είναι ουσιαστικά νόμος του κράτους αφού ψηφίστηκε στη Βουλή. Πρόκειται για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα σε σπίτια, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης για να αποφύγουν, ακριβώς, την πληρωμή του τέλους, και τα εγκαθιστούν για κάλυψη των δικών τους αναγκών.
Όπως αναφέρουν πηγές της εγχώριας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών στο energia.gr το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά τόσο οι παραγγελίες όσο και οι ερωτήσεις για τέτοια συστήματα προς τους ανθρώπους του κλάδου.

Με δεδομένο ότι για την τοποθέτησή τους δεν χρειάζεται οποιαδήποτε αδειοδοτική διαδικασία, αρκετοί ιδιοκτήτες προσανατολίζονται στην τοποθέτηση συστημάτων ισχύος έως 5 κιλοβάτ, τα οποία μπορούν να δώσουν αυτονομία σε μία μέση οικία της τάξης των δύο έως τριών ημερών ανάλογα με την χρήση και την τοποθεσία καθώς και πλήρη αυτονομία το καλοκαίρι, εφόσον μιλάμε για εξοχική κατοικία.

Η επένδυση για ένα τέτοιο σύστημα είναι της τάξης των 15.000 ευρώ, ενώ ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει υπόψιν του πως είναι χρήσιμο η οικία να είναι εφοδιασμένη και με γεννήτρια που θα χρησιμοποιείται την περίοδο κατά την οποία το φωτοβολταϊκό δεν θα είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες.

Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να καλύπτει την κατανάλωση 10 λαμπτήρων οικονομικού τύπου (18 βατ) για 5 ώρες ημερησίως, τηλεόραση μεσαίου μεγέθους για έξι ώρες ημερησίως, μεγάλο ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α για όλη την ημέρα, στερεοφωνικό σύστημα για 4 ώρες, φούρνο μικροκυμάτων για μισή ώρα, καθώς και μεγαλύτερα φορτία (λ.χ. πλυντήριο, ηλεκτρικό σίδερο) για περιστασιακή και όχι καθημερινή χρήση.

Βεβαίως, ένα τέτοιο φωτοβολταϊκό, από τη στγιμή που δεν συνδέεται με το δίκτυο της ΔΕΗ, δεν καλύπτεται από το σύστημα των feed in tariffs, το οποίο πληρώνει τη παραγόμενη από φωτοβολταϊκά στις στέγες ηλεκτρική ενέργεια με 55 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσβλέπει στην φοροαπαλλαγή της επένδυσης κατά 20% και έως 700 ευρώ συνολικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, τα εγκατεστημένα στις στέγες φωτοβολταϊκά, τα οποία συνδεόνται με το δίκτυό της, προσεγγίζουν σε ισχύ, πλέον, τα 50 μεγαβάτ σε όλη την χώρα, ενώ περίπου διπλάσια είναι η ισχύ των συστημάτων για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=50439

No comments: