Monday 26 September 2011

ΑΠΕ: υπερτιμημένο ως 60% το Ειδικό Τέλος σύμφωνα με τους ηλεκτροπαραγωγούς

Τη διαφοροποίηση του μηχανισμού χρηματοδότησης του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ ζητά με σημερινή επιστολή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), ώστε το τέλος ΑΠΕ να κατευθύνεται πράγματι σε επενδύσεις στην «καθαρή» ενέργεια.

Ο ΕΣΗΑΠΕ εκτιμά πως το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ είναι τεχνητά υπερτιμημενο έως και 60% και ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη του πρόταση στο ΥΠΕΚΑ.

Αναλυτικά ο ΕΣΗΑΠΕ αναφέρει τα εξης:

«Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες και υπολογισμοί που αναφέρονται σε προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ. Με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) επισημαίνει τα εξής:

1. Έχουμε τονίσει επανειλημμένως και τονίζουμε εκ νέου ότι η αιτία για τα ελλείμματα του ΔΕΣΜΗΕ είναι η καταλήστευση του Λογαριασμού ΑΠΕ που διατηρεί, η οποία διενεργείται με όχημα το στρεβλό και παρωχημένο τρόπο υπολογισμού του λεγόμενου Ειδικού Τέλους ΑΠΕ. Ο τρόπος αυτός έχει μετατρέψει το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ από εργαλείο ενίσχυσης της διείσδυσης των ΑΠΕ, σε εργαλείο αφαίμαξης τεραστίων ποσών από τον καταναλωτή τα οποία δεν διατίθενται υπέρ των ΑΠΕ.

2. Τόσο το ΕΜΠ όσο και το ΙΟΒΕ έχουν εκτιμήσει ότι ο σημερινός τρόπος υπολογισμού του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, οδηγεί σε ανάγκη τεχνητής υπερτίμησής του η οποία φτάνει το 60%. Αυτό είναι το ελάχιστο μέτρο του ύψους των χρημάτων που πληρώνει ο καταναλωτής υπό το ψεύτικο τίτλο «Τέλος ΑΠΕ» και χάνονται στον καιάδα των στρεβλώσεων. Αν όλα τα ποσά που έχει πληρώσει τα τελευταία χρόνια ο καταναλωτής ως Τέλος ΑΠΕ είχαν διατεθεί πραγματικά υπέρ των ΑΠΕ, ο ΔΕΣΜΗΕ δεν θα είχε κανένα έλλειμμα.

3. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει ριζικά ο τρόπος χρηματοδότησης του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ, ώστε να πάψει το λεγόμενο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ να είναι εύκολη λύση κάλυψης μαύρων τρυπών και κόστους επιδοτήσεων που καμία σχέση δεν έχουν με τις ΑΠΕ.

4. Αντί αυτού, φαίνεται ότι προωθείται η διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος με αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ για να καλυφθούν π.χ. οι επιδοτήσεις που αποφασίστηκε να δοθούν στον τομέα της μεγάλης Συμπαραγωγής, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να μη θιγούν τα άδικα κέρδη που ανακτά η ΔΕΗ από το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, η οποία αδυνατεί να περάσει στον καταναλωτή το όφελος αυτό επειδή τα τιμολόγια της δεν καθορίζονται από την ίδια αλλά με υπουργική απόφαση.

5. Πρόσφατα ο ΕΣΗΑΠΕ παρουσίασε μελέτη του ΕΜΠ που αποδεικνύει ότι οι ΑΠΕ μειώνουν το κόστος του ρεύματος και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που άνετα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους και να επιδοτήσουν το καταναλωτή. Είναι απολύτως εσφαλμένη η εντύπωση που ορισμένοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν ότι δήθεν η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα επιβαρύνει τον καταναλωτή επειδή αναγκαστικά θα αυξηθεί το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ. Δυστυχώς, οι αυξήσεις στο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ καμία σχέση δεν έχουν τελικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

6. Από την παρουσίαση της μελέτης του ΕΜΠ και μετά, ο ΕΣΗΑΠΕ ενημέρωσε αναλυτικά όλους τους αρμόδιους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού για το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα της μελέτης και πλέον βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης πρότασης προς το ΥΠΕΚΑ, η οποία αλλάζει ριζικά τον τρόπο χρηματοδότησης του μηχανισμού στήριξης προς όφελος των ΑΠΕ, του ΔΕΣΜΗΕ και του καταναλωτή. Ήδη, ο ΕΣΗΑΠΕ έχει ζητήσει συνάντηση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να παρουσιάσει αυτή την ολοκληρωμένη πρόταση. Θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους να πάψει να επιβαρύνεται το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ και ο καταναλωτής από χρεώσεις και κόστη που καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με τις ΑΠΕ».

http://www.econews.gr/2011/09/26/eidiko-telos-ape-2/

No comments: