Thursday 29 September 2011

Στη διαιτησία της ΡΑΕ, η αντιδικία ΔΕΗ - Αλουμινιον

Στη διαιτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας παραπέμπεται το θέμα της σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που έλαβε χθες στη συνεδρίαση του το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Κι αυτό, καθώς προηγήθηκε από πλευράς του ομίλου Μυτιληναίου η καταβολή των 25 περίπου από τα 27 εκατ. ευρώ που όφειλε για χρεώσεις δικτύου και συστήματος, και τα οποία αφορούσαν σε ποσά εκτός της επίμαχης σύμβασης, καθώς τα εισπράττει η ΔΕΗ και τα αποδίδει στο διαχειριστή του δικτύου. Έτσι, η διαμάχη για τη τιμολόγηση μεταξύ των δύο πλευρών, παραπέμπεται στη ΡΑΕ καθώς η καταβολή των χρημάτων είχε τεθεί ως όρος κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ την προηγούμενη εβδομάδα.

Αιτία της διαμάχης των δύο πλευρών, είναι το σκέλος της συμφωνίας του 2010, γύρω από την ειδική τιμή που απολαμβάνει η Αλουμίνιον για τις 4.710 από τις συνολικά 8.760 ώρες του έτους. Η συμφωνία προέβλεπε, ότι τις ώρες αυτές, που είναι κυρίως νυχτερινές και γενικότερα χαμηλού φορτίου, η Αλουμίνιον θα αγοράζει το ρεύμα από τη ΔΕΗ προς 40,7 ευρώ / MWh, και για τις υπόλοιπες 4.050 ώρες του χρόνου θα το πληρώνει στη τρέχουσα τιμή χονδρικής, αυτή δηλαδή που ισχύει για όλους.

Σύμφωνα ωστόσο με τη ΔΕΗ, η Αλουμίνιον ζητούσε- και ζητά- να αγοράζει ρεύμα στη χαμηλή ειδική τιμή για περισσότερες από 4.710 ώρες το χρόνο, αίτημα με το οποίο η ΔΕΗ διαφωνεί. Επειτα λοιπόν από την αδυναμία των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία, το Δ.Σ. της ΔΕΗ παρέπεμψε το ζήτημα στη διατησία της ΡΑΕ, δυνατότητα που παρέχεται από τον ενεργειακό νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Οσο για τα επίμαχα 27 εκ. ευρώ, αυτά αφορούσαν σε χρεώσεις δικτύου για καταναλώσεις που έγιναν στη διάρκεια των 4.050 ωρών της υψηλής ζήτησης, και όπου οι τιμές στις οποίες η Αλουμίνιον αγοράζει το ρεύμα είναι βάση της τρέχουσας Οριακής Τιμής.

Το χρονικό περιθώριο που παρέχει ο νόμος στη ΡΑΕ για να αποφασίσει είναι ένα εξάμηνο, και στο μεσοδιάστημα, η Αλουμίνιον θα συνεχίσει να πληρώνει τη ΔΕΗ με βάση τη συμφωνία του 2010. Εφόσον η ΡΑΕ κρίνει ότι δεν είναι σωστή η τιμολόγηση που αποφασίστηκε τότε, θα υπάρξει συμψηφισμός.

Ποιες είναι σήμερα οι οφειλές της Αλουμίνιον

Ανεξάρτητα από τα 27 εκ. ευρώ, που όπως είπαμε αφορούσαν σε χρεώσεις δικτύου και συστήματος, το χρέος της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ, κατά την υπογραφή της συμφωνίας του 2010, ανέρχονταν σε 82 εκ. ευρώ. Σήμερα, έχει πέσει στα 46 εκ. ευρώ, διότι η συμφωνία προέβλεπε πληρωμή σε μηνιαίες δόσεις, με μίνιμουμ το 1 εκ. ευρώ και μάξιμουμ τα 2 εκ. ευρώ, με βάση την τρέχουσα διεθνή τιμή της αλουμίνας.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/b78181d2-e4a4-464d-bfcc-b8d843f3513e

No comments: