Wednesday 28 September 2011

Κατηγορούν τις Βρυξέλλες για επιστημονική ανεπάρκεια στα βιοκαύσιμα

Πολλές περιβαλλοντικές ΜΚΟ έχουν απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Επιτροπής, José Manuel Barroso, απαιτώντας δράση σε πέντε επιστημονικές μελέτες που εξετάζουν τα καθαρά ενεργειακά οφέλη από τα βιοκαύσιμα, καθώς κλιμακώνεται μια σειρά εκθέσεων σχετικά με τη χρήση γής από τους επιστημονικούς συμβούλους της ΕΕ.

«Σας γράφουμε για να εξασφαλίσουμε ότι η Επιτροπή δίνει τη δέουσα προσοχή στην επιστήμη μέσα στην ενεργειακή πολιτική της, μετά από αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη απορρίφθηκε,»αναφέρει η επιστολή. Το Σεπτέμβρη του 2009, ο Barroso εκφώνησε λόγο κάνοντας έκκληση για μια «ριζική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν πρόσβαση και χρησιμοποιούν τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις.

Ωστόσο, η επιστολή αναφέρεται σε πέντε παγκοσμίου κλάσης μελέτες για την ΕΕ, που , λέγεται, ότι συμφωνούν όλες στο ότι η Έμμεση Αλλαγή της Χρήσης Γης (ILUC) έχει επιπτώσεις στα βιοκαύσιμα «δε θα μπορέσει να αναιρέσει μόνο την αναμενόμενη εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ακόμα και να οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών.»

Η πιο πρόσφατη, ήταν μια έκθεση της επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) που συγκρούστηκε με την επίσημη πολιτική της ΕΕ για το ότι τα βιοκαύσιμα είναι «ουδέτερο ισοζύγιο του άνθρακα» σαν «σοβαρό λάθος λογιστικής» με «τεράστιες»πιθανές συνέπειες.

Οι 19 επιστήμονες στο πάνελ αποφάσισαν ότι αμέλησε το γεγονός ότι άλλες μορφές άνθρακα που απορροφούν τα φυτά θα έχουν μεγαλώσει σε κάθε γόνιμη γη που χρησιμοποιείται για βιοκαύσιμα. Έτσι ώστε οποιαδήποτε απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τα βιοκαύσιμα θα μετριέται διπλά.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες την επιστολή περιλαμβάνονται η ActionAid,η Birdlife, η ClientEarth, το European Environmental Bureau, η Oxfam, η Transport and Environment και η Wetlands International.

«Δε μπορώ παρά να χαίρομαι για το γεγονός ότι αυτές οι επτά ΜΚΟ έπραξαν αυτό (το να αποστείλουν την επιστολή),»δήλωσε στη EurActiv ο Dr Pierre Laconte, αντιπρόεδρος της επιτροπής ΕΕΑ υπεύθυνης για την έκθεση.

Εκπρόσωπος του Κυρίου Barroso θα αρκεστεί μόνο στο να πει πως «ο Πρόεδρος έλαβε την επιστολή και θα υπάρξει μια απάντηση σε εύθετο χρόνο.»

Η επιστολή ήταν αποτέλεσμα μιας δήλωσης ενός εκπροσώπου της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου, ότι η έρευνα από τον περίφημο μελετητή του Princeton, Tim Searchinger που υποστήριζε πως η έκθεση της ΕΕΑ «δε φαίνεται να είναι πραγματικά καλή συμβολή στη συζήτηση.»

«Έχουμε χρησιμοποιήσει το έργο του Tim Searchinger και τον έχουμε προσκαλέσει να μας αντιμετωπίσει –όπως συνέβη και με τους ανθρώπους της βιομηχανίας,» δήλωσε στη EurActiv ο Dr Detlef Sprinz, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της ΕΕΑ. «Αναγνωρίζω πως η δουλειά του είναι σημαντική»πρόσθεσε «καθώς έχει δημοσιευτεί σε ορισμένα από τα καλύτερα περιοδικά που έχουμε.»

Αμφισβητούμενη επιστήμη
Η επιστήμη που συμμετέχει στην έκθεση είναι ζωτικής σημασίας. Στη σελίδα 8, η έκθεση της ΕΕΑ αναφέρει ότι η ΙΕΑ επισημαίνει πως τα βιοκαύσιμα μπορούν να παράσχουν το 20% της παγκόσμιας ενέργειας μέχρι το 2050, και η UNFCCC υποστηρίζει πως η βιοενέργεια θα μπορούσε να προμηθεύσει με 800 exajoules ενέργειας κάθε χρόνο (EJ/yr).

Όμως, ολόκληρη η παγκόσμια καλλιεργήσιμη γη σήμερα για τρόφιμα, ζωοτροφές και ίνες έχει μόνο μια χημική ενεργειακή αξία 230 (EJ/yr), λίγο περισσότερο αυτού του αριθμού.

Η συνέπεια, αναφέρει ο Dr Laconte, θα μπορούσε να σημαίνει συνολική κατάρρευση των παγκόσμιων αγροτικών οικονομιών, καθώς έχουν εκτοπιστεί από τον άνθρακα που εκπέμπουν τα βιοκαύσιμα της πρώτης ύλης στην οποία βασίζεται.

«Η γεωργία θα μπορούσε να εξαλειφθεί και ως εκ τούτου τα τρόφιμα που παράγει, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα πρόβλημα έλλειψης τροφίμων,»αναφέρει.

Το πρόβλημα ήταν μία από τις «αποφάσεις για τα βιοκαύσιμα που έχουν ληφθεί , που δεν είναι εύκολο να αλλάξουν και που έχουν τεράστιες συνέπειες.»

«Οι άνθρωποι ακολούθησαν μια μέθοδο για την εξοικονόμηση των εκπομπών που αποδείχθηκε πως δεν είναι αληθινή,»δήλωσε

Από το 2008, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υποχρεωθεί να αυξήσουν το μερίδιο των βιοκαυσίμων στο ενεργειακό μείγμα των μεταφορών κατά 10% μέχρι το 2020.

Αλλά επειδή αυτό μπορεί να συνυπολογίζεται στον ξεχωριστό τους στόχο για μερίδιο της τάξεως του 20% στις ανανεώσιμες πηγές στο συνολικό ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2020, η ΕΕ αναφέρει πως τα βιοκαύσιμα θα αντιπροσωπεύουν εν τέλει το 2.5 της συνολικής ενέργειας, είτε το ένα όγδοο του συνόλου

Οι περιβαλλοντολόγοι αναφέρουν μια έκθεση της ΕΕΑ υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος αν μετρηθούν, για παράδειγμα, οι ετήσιοι 4.4 εκατομμύρια τόνοι βιορευστών για θέρμανση που μπορούν να κάνουν μέχρι και τις ανανεώσιμες πηγές στόχους των κρατών μελών. Αυτές μπορεί να παρέχονται από βιοκαύσιμα που βασίζονται σε πρώτες ύλες, όπως το φοινικέλαιο. Ερωτηθείς στην EurActiv κατά πόσον ο στόχος του 20% της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές είναι νόμιμος και αξιόπιστος, Tim Searchinger, ο επιστήμονας της καρδιάς αυτής της σειράς, απάντησε: «Όχι, απολύτως όχι.»

«Οι ενεργειακοί στόχοι της ΕΕ απαιτούν λίγο περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των στόχων που πρέπει να πληρούν τα βιοκαύσιμα.»είπε «Θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό κόβοντας τα δέντρα και εναποθέτοντάς τα σε μια μονάδα παραγωγής ενέργειας (βιομάζας), είτε μετατρέποντας τον Αμαζόνιο σε ένα χώρο στάθμευσης για ξύλινους σβόλους.»

Τα δάση στην Αμερική ήταν ήδη κομμένα και προβλέπονταν για το εν λόγω καύσιμο από ξύλινα σφαιρίδια, σύμφωνα με τον Searchinger.

«Είναι λάθος και όλοι το γνωρίζουν,»είπε. «Τα δάση που συσσωρεύουν άνθρακα απορροφούν το ένα τρίτο ή περισσότερο από τις παγκόσμιες εκπομπές του θερμοκηπίου-σε ακαθάριστη βάση. Αν απλά απαλλαγούμε από αυτή τη βύθιση καθώς όσο κάνει για να αυξήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, άλλο τόσο αυξάνει την πηγή (καυσίμων).»

Ιστορικό
«Έμμεση αλλαγή χρήσης γης»σημαίνει πως εάν πάρετε ένα οικόπεδο με δημητριακά και αλλάξετε τα δημητριακά με βιοκαύσιμο, κάποιος κάπου θα πεινάσει, εκτός αι αν όλοι αυτοί οι χαμένοι τόνοι δημητριακών καλλιεργηθούν κάπου αλλού. Τα οικονομικά συνήθως υπαγορεύουν ότι οι καλλιέργειες για να καλύψουν το έλλειμμα πρέπει να στραφούν προς τις τροπικές περιοχές, και επομένως ενθαρρύνουν τους αγρότες να χαράξουν νέα γη από τα δάση.

Καίγοντας δάση για να καταστίσουν σαφές πως η γη μπορεί να στέλνει τεράστιες ποσότητες εκπομπών υπερθέρμανσης του κλίματος στην ατμόσφαιρα, αρκετά θεωρητικά μπορεί να αναιρεθούν τα οφέλη που τα βιοκαύσιμα αναμένονταν να φέρουν.

Η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει 15 μελέτες διαφορετικής καλλιέργειας καυσίμων, η οποία κατά μέσο όρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία οι πολιτικές βιοκαυσίμων της Ευρώπης μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο, ίσο με 4,5 εκτάρια γης-έκταση ίσου μεγέθους με τη Δανία.

Μερικοί στον κλάδο των βιοκαυσίμων υποστηρίζουν ότι η επιστήμη της Επιτροπής είναι λανθασμένη και ότι το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μια πολύ σημαντική αναθεώρηση της γεωργικής στρατηγικής για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, ή μέσω της καταπάτησης εγκαταλελειμμένων οικοπέδων και της επαναφοράς τους στη δράση. Η απόβλητα από την παραγωγή βιοκαυσίμων μπορούν επίσης να ταϊστούν σε ζώα, αναφέρουν, για να μειώσουν την πίεση στους πόρους της γης.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Κατηγορούν_τις_Βρυξέλλες_για_επιστημονικ ή_ανεπ αρκεια_στα

No comments: