Tuesday 27 September 2011

Παπακωνσταντίνου: Γραμμές χρηματοδότησης για τις ΑΠΕ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις εγχώριες μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού (πάνελ, tracker, βάσεις στήριξης κ.λ.π) τόσο στο πλαίσιο πιθανών μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα, όσο και στην τρέχουσα εγκατάσταση μικρών και μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων, εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες.

Ερωτηθείς ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει το προηγούμενο ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δημιουργήσει κίνητρα για να προτιμούνται τα εγχώρια ή ευρωπαϊκά συστήματα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει δεχθεί σχετικές προτάσεις τις οποίες εξετάζει ευμενώς και ότι θα ενσωματώσει μέτρα ενίσχυσης των μονάδων που εξασφαλίζουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, στη συνολική πολιτική για τις εγγυημένες τιμές απορρόφησης του πράσινου ρεύματος (feed in tariffs).

Για την αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών ο υπουργός ΠΕΚΑ, αφού βεβαίωσε ότι θα αφορά μόνον μελλοντικές εγκαταστάσεις και ότι δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς, αποκάλυψε ότι έχουν ζητηθεί προτάσεις από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ, και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς της αγοράς.

Η συμμετοχή της εγχώριας παραγωγής εξοπλισμού στο Σχέδιο Helios θα είναι επίσης, όπως δήλωσε ο υπουργός, μία από τις παραμέτρους που θα συζητηθούν με τη Γερμανική πλευρά και τους υποψήφιους επενδυτές.

Γραμμές χρηματοδότησης

Όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ΑΠΕ, δηλαδή τη δυσκολία χρηματοδότησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι το πρόβλημα δημιουργείται από την απροθυμία των τραπεζών (ελληνικών και ξένων) να χρηματοδοτήσουν ακόμα και τέτοιες, σταθερής και εγγυημένης απόδοσης επενδύσεις. Για το σκοπό αυτό γίνονται διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να εξασφαλισθούν γραμμές χρηματοδότησης προς ελληνικές τράπεζες με προορισμό τη χρηματοδότηση επενδύσεων ΑΠΕ, όσο και απευθείας προς επιχειρήσεις όταν πρόκειται για μεγάλα επενδυτικά projects. Η ΕΤΕπ, όπως είπε ο υπουργός, είναι θετική ως προς την προοπτική αυτή.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η δυσπραγία χρηματοδότησης αποδεικνύεται από τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις αδειοδοτήσεις και στις υλοποιημένες επενδύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, στις περισσότερες τεχνολογίες, οι αδειοδοτήσεις για έργα ΑΠΕ έχουν ξεπεράσει τον εθνικό στόχο για το 2020.

Οικιακά φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, το ενδιαφέρον της πολιτείας, στρέφεται πλέον κατ΄ εξοχήν στα «οικιακά» φωτοβολταϊκά, αυτά δηλαδή που τοποθετούνται σε στέγες και ταράτσες. «Θα πρέπει να περάσουμε από τη λογική ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στον αγροτικό χώρο, στη λογική ανάπτυξής τους στον αστικό τομέα» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας τα πλεονεκτήματα που έχει για το ηλεκτρικό σύστημα η προοπτική αυτή. Αποκάλυψε, δε, ότι στο νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) που επεξεργάζεται το υπουργείο, θα είναι έντον η παρουσία των οικιακών φωτοβολταϊκών, η εγκατάσταση των οποίων πιθανόν θα είναι υποχρεωτική στις νέες οικοδομές.

Υπεράκτια αιολικά

Τέλος, για τον απεγκλωβισμό των επενδύσεων στα θαλάσσια αιολικά πάρκα το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει να φέρει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τις Πολεοδομίες, ώστε οι επενδύσεις οι οποίες είχαν σχεδιαστεί από ιδιώτες πριν η κ. Μπιρμπίλη επιλέξει την υφιστάμενη διαδικασία (επιλογή και αδειοδότηση συγκεκριμένων θαλάσσιων πολυγώνων και στη συνέχεια διαγωνισμός για την παραχώρηση κάθε θέσης) να μπορούν να προχωρήσουν άμεσα.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d370d388-5f3a-40ae-94ca-d0561dccdee1

No comments: