Friday 30 September 2011

Οι μειώσεις στις χρεώσεις δικτύου αντίδοτο στις αυξήσεις κιλοβατώρας- Μελέτη ΡΑΕ

Σε δραστικές μειώσεις των χρεώσεων χρήσης δικτύων ηλεκτρισμού, προσανατολίζονται το ΥΠΕΚΑ και η ΡΑΕ, ώστε να αντισταθμίσουν το αναπόφευκτο μπαράζ αυξήσεων στην τιμή της κιλοβατώρας, που αναμένεται από την αρχή του χρόνου.

Ωστόσο η προσπάθεια μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου, καθώς οι όποιες μειώσεις θα απορροφηθούν από σειρά αναπόφευκτων αυξήσεων σε ρυθμιζόμενα και μη σκέλη των τιμολογίων ηλεκτρικού. Συγκεκριμένα, από το νέο έτος θα ισχύσει νέος γύρος ανατιμήσεων, ο οποίος συμφωνήθηκε με την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι, στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ηλεκτρικού (τιμή ενέργειας), ο οποίος θα πλήξει κυρίως τα επιδοτούμενα, χαμηλά τιμολόγια.

Οι ανατιμήσεις αυτές αναμένεται να συνοδευτούν και από μειώσεις από τιμολόγια που μέχρι πρόσφατα επιδοτούσαν τα χαμηλά οικιακά. Ωστόσο, υπό την παρούσα συγκυρία και με δεδομένη την αδυναμία μεγάλης μερίδας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού, ιδίως μετά την επιβολή του χαρατσιού για τις κατοικίες, η έστω και μικρή αύξηση στο σκέλος αυτό των τιμολογίων προβληματίζει.

Τα επιτελεία του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ, δουλεύουν εντατικά για να υπολογίσουν τις αυξήσεις που πρέπει να επιβληθούν στα τιμολόγια για τα τέλη του λογαριασμού ΑΠΕ και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Με τα πρώτα, θεωρητικά θα πρέπει να ισοσκελισθεί ο σχετικός λογαριασμός που τηρεί ο ΔΕΣΜΗΕ, για την πληρωμή στους παραγωγούς ηλεκτρικού από ΑΠΕ, της διαφοράς τιμής μεταξύ της Οριακής και αυτής που προβλέπεται για κάθε τεχνολογία.

Το έλλειμμα αυτό κινείται στα επίπεδα των 350 εκατομμυρίων με τάσεις αύξησης το 2012, καθώς εντάσσονται συνεχώς νέες μονάδες, κυρίως φωτοβολταϊκές, οι οποίες πωλούν στο δίκτυο με τιμές από 400-550 ευρώ τη μεγαβατώρα, έναντι 87 ευρώ των αιολικών. Ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμά ότι μεγάλο μέρος του ελλείμματος θα καλυφθεί με την εκποίηση αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων.

Ωστόσο, το υπόλοιπο των αδιάθετων δικαιωμάτων λιγοστεύει, ενώ και οι τιμές τους στο χρηματιστήριο έχουν πτωτικές τάσεις. Έτσι οι αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ είναι αναπόφευκτες, εκτός και αν επιτέλους ομαλοποιηθεί η διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος (χονδρική τιμή ηλεκτρικού, που κινείται σε εξωπραγματικά χαμηλά επίπεδα), οπότε θα μειωθεί και η επιβάρυνση του λογαριασμού ΑΠΕ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου

Προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο ΠΕΚΑ δείχνει ότι προσανατολίζεται σε λύσεις που θα άρουν σε μεγάλο βαθμό τις στρεβλώσεις στη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής, οι οποίες στρεβλώσεις στην ουσία λειτουργούν σε βάρος των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ εισηγήσεις και προβολές σε σχέση με την κατάσταση του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΔΕΣΜΗΕ, το ύψος του τέλους ΑΠΕ και το ύψος των εγγυημένων τιμών που απολαμβάνουν οι ΑΠΕ.

Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις εισηγήσεις, το υπουργείο προτίθεται να ανοίξει μέσα τις επόμενες εβδομάδες μία δημόσια διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς για το ζήτημα αυτό.

"Σκοπός μας δεν είναι να αιφνιδιάσουμε. Σκοπός μας είναι να προετοιμάσουμε και να πάμε σιγά - σιγά στην ωρίμανση της αγοράς, κάνοντας διορθωτικές κινήσεις εκεί και όπου πρέπει", τονίζει επιγραμματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ όπως αφήνει σαφώς να εννοηθεί, οι αποφάσεις που θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου, θα αφορούν τις εγγυημένες τιμές ΑΠΕ και το τέλος ΑΠΕ.

Η ΡΑΕ

Από την πλευρά της η ΡΑΕ εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει τέλος στις υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλουν οι διαχειριστές των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, στους χρήστες τους. Όπως λένε στο euro2day πηγές της Αρχής, τα τέλη χρήσης στα ελληνικά δίκτυα θα πρέπει να προσεγγίσουν στους μέσους όρους που ισχύουν στις χώρες της ΕΕ, και αφού ληφθούν υπ΄όψιν οι ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από την παρούσα συγκυρία στην Ελλάδα (υψηλά επιτόκια). Ωστόσο απορρίπτουν σκέψεις και προτάσεις για αποδόσεις επενδυμένων κεφαλαίων σε δίκτυα στα επίπεδα του 17% ή του 20-21% όπως προτείνεται από διάφορες πλευρές.

Τέλος για τη διαμόρφωση ενός σαφούς, δίκαιου και αμερόληπτου συστήματος για την κοστολόγηση της χρήσης των δικτύων, η ΡΑΕ θα λάβει τις υπηρεσίες εξειδικευμένων συμβούλων. Συγκεκριμένα, προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό, μέσω του οποίου καλεί μελετητές με την απαιτούμενη εξειδικευμένη εμπειρία να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής της μεθοδολογίας του μέσο-σταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) που απαιτείται για τον καθορισμό των τιμολογίων χρήσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η μελέτη πρέπει να παρουσιάσει και να αξιοποιήσει τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τη χρήση της μεθοδολογίας WACC στο ανωτέρω πεδίο εφαρμογής, και να λαμβάνει υπόψη της την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα.

(Euro2day, 30/9/2011)

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/7641027a-779c-4dff-b1c0-f0334d869a80

No comments: