Wednesday 28 September 2011

ΕΕ: Γραφειοκρατικά εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ

Τα σχέδια για καθαρή ενέργεια σε αγροτικές περιοχές καθυστερούν ακόμη από διοικητικά εμπόδια, έναν χρόνο μετά την έναρξη υλοποίησης των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (NREAPs), σύμφωνα με πηγές της EurActiv. Όμως, οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

«Οι χρονοβόρες και δυσκίνητες διαδικασίες αδειοδότησης όπως και οι διαδικασίες προγραμματισμού εξακολουθούν να είναι σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ, και αυτό ισχύει ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στη EurActiv.

Εσωτερική έρευνα έδειξε ότι οι υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν «περισσότερο προβληματισμένοι με τον αργό χρόνο παράδοσης και τα υψηλά κόστη απόκτησης αδειών», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Παρόλα αυτά, είμαστε πεπεισμένοι ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί,» πρόσθεσε.

Ο Brook Riley, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Friends of the Earth Europe», συμφώνησε με επιφύλαξη. «Η Οδηγία για την ανανεώσιμη ενέργεια σίγουρα έχει αντίκτυπο, επειδή περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους τους οποίους τα κράτη πρέπει να επιτύχουν μέσω των NREAPs τους,» δήλωσε στη EurActiv.

Όμως η εφαρμογή της Οδηγίας ήταν αποσπασματική. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας,» τόνισε ο Riley.

Η ΕΕ αναγνωρίζει αυτό το πρόβλημα, αλλά ισχυρίζεται ότι η ανανεώσιμη ενέργεια πρέπει να θεωρηθεί ως «προτεραιότητα σε κάθε τοπικό σχεδιασμό και υποδομή,» πρόσθεσε ο αξιωματούχος, με «απλοποιημένες διαδικασίες που να εφαρμόζονται σε μικρότερους και αποκεντρωμένους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας.»

Πρόσβαση σε βιώσιμη και καθαρή ενέργεια

Παρότι αποτελούν το 90% της έκτασης της ΕΕ και συνθέτουν το 56% του πληθυσμού της, οι αγροτικές κοινότητες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια με προσιτή τιμή. Διαθέτουν περιορισμένες ενεργειακές επιλογές – πετρέλαιο και άνθρακας μεταξύ των πιο διαδεδομένων – και έτσι είναι περισσότερο ευάλωτες σε τυχόν διαταραχές εφοδιασμού.

Όμως τα σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ακόμη έρχονται σε σύγκρουση με τους κατοίκους της επαρχίας, λόγω των αντιαισθητικών ανεμογεννητριών και των εναέριων καλωδίων. «Για να λάβεις δημόσια υποστήριξη για τις νέες υποδομές, καλύτερα να θάψεις τα καλώδια από το να τα τοποθετήσεις εναέρια,» πρόσθεσε ο Riley.

Οι ενεργειακές εταιρίες συχνά αντιτίθενται σε τέτοια μέτρα, επειδή κοστίζουν πιθανόν έως και 5-7 φορές περισσότερο, ανέφερε ο Riley. «Αλλά εάν καθυστερείς για 10 – 15 χρόνια εξαιτίας των δημοσίων αντιδράσεων, θα ήταν πολύ πιο φθηνό να κατασκευάσεις υπόγεια προκειμένου να είσαι σε θέση να ξεκινήσεις,» δήλωσε στη συνέχεια.

Διακυβεύεται η ενεργειακή υποδομή

Ενημερωτικές ομάδες για την αγροτική ενέργεια όπως «το Μέλλον για την Αγροτική Ενέργεια στην Ευρώπη (Free), εστιάζονται σε άλλου είδους ανησυχίες για τους κατοίκους της επαρχίας. Οι αγροτικές κατοικίες επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ενέργειας, ισχυρίζεται η οργάνωση, και λόγω της διάσπαρτης φύσης τους οι αγροτικές κοινότητες μπορεί να υποφέρουν από δυσλειτουργικές συνδέσεις δικτύου.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στη EurActiv ότι οι Βρυξέλλες οφείλουν να βοηθήσουν στη βελτίωση των υποδομών ενέργειας εξαιτίας της «τεράστιας πρόκλησης επενδύσεων» που περιλαμβάνεται στους στόχους 2020 για καθαρή ενέργεια.

Όμως «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η πολιτική της ΕΕ στον τομέα των διαδικασιών χορήγησης άδειας να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος,» υπογράμμισε. Οι περίοδοι διαβούλευσης με τους ενδιαφερομένους και τους πολίτες δεν πρέπει να μειωθεί,» πρόσθεσε.

Η ΕΕ θεωρεί ότι τα έξυπνα δίκτυα προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια στην προσπάθεια των καταναλωτών της υπαίθρου να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα με τη μετατόπιση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας μακριά από τις ώρες αιχμής. Ένα από τα πιο «πράσινα» οφέλη από την αναβάθμιση των δικτύων θα είναι η εξοικονόμηση καυσίμων και η μείωση του CO2, αφού πλέον δε θα υπάρχει ανάγκη για αποστολή μετρητών – αναγνωστών σε αγροτικές περιοχές ή επίσκεψη στα σπίτια των πελατών για αντιμετώπιση προβλημάτων,» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τα έξυπνα δίκτυα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση brownouts και πτώσεων τάσης, στη βελτίωση των τηλεπικοινωνιών, και να ενσωματώσουν αποδοτικά την κατανεμημένη παραγωγή της ανανεώσιμης ενέργειας, ισχυρίζεται το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Η Επιτροπή επεξεργάζεται νομοθετική πρόταση για τις υποδομές ενέργειας η οποία αναμένεται να αυξήσει την διαφάνεια και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μελών. Η πρόταση θα εγκαθιδρύσει ένα «καθεστώς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» με στόχο τον εξορθολογισμό της διαδικασίας χορήγησης άδειας και τον καθορισμό προθεσμιών για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Η πρωτοβουλία, η οποία θα ανακοινωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, θα προσπαθήσει να επεκτείνει και να αναβαθμίσει την ενέργεια και τα δίκτυα φυσικού αερίου της ΕΕ, μεταφέροντας έτσι ανανεώσιμη ενέργεια σε περιοχές με ανάγκη.

Μιλώντας στο Wroclaw της Πολωνίας, στις 20 Σεπτεμβρίου, ο επίτροπος ενέργειας της ΕΕ, Günther Oettinger, ανακοίνωσε ότι το ποσό των 200 δις ευρώ που χρειάζονται τα κράτη της ΕΕ για να επενδύσουν τα επόμενα 10 χρόνια θα καλυφθεί μερικώς από την σύμπραξη ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης.

«Στην πρότασή μας κάνουμε έκκληση για έξυπνη συγχρηματοδότηση από ομόλογα έργου και επιχορηγήσεων, αλλά ίσως και από άλλα χρηματοδοτικά μέσα,» ανέφερε.

Μέχρι το 2014, αναμένεται να δημιουργηθεί ενιαία αγορά ενέργειας στην ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα αυξημένης ζήτησης, μεταβαλλόμενων μορφών ζήτησης και ευμετάβλητων παροχών.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/960bd986-0ca8-4858-b1a5-db689f487e44

No comments: