Thursday 29 September 2011

Στους πλούσιους «δεν πληρώνω» θα κόβει πρώτα το ρεύμα η ΔΕΗ, κριτήριο η τιμή ζώνης

Πρεμιέρα από τα ακριβά προάστια, και γενικά από περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης και μεγάλες καταναλώσεις, θα κάνει η ΔΕΗ με τις αποκοπές ρεύματος για όσους αρνηθούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος ακινήτων.

Καθώς απομένουν λίγες μόνο εβδομάδες για την έκδοση των πρώτων «φουσκωμένων» λογαριασμών, μπροστά στον κίνδυνο η εφαρμογή του νόμου να δημιουργήσει πρωτόγνωρες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις, το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ΔΕΗ προβλέπει κοινωνικά κριτήρια για τις αποκοπές, που θα λαμβάνουν υπόψη την τιμή ζώνης της κάθε περιοχής και το ύψος του λογαριασμού. Δύο κριτήρια που θα λειτουργούν καταρχήν συνδυαστικά, καθώς όσο υψηλότερη τιμή ζώνης έχει η περιοχή του «δεν πληρώνω» και όσο μεγαλύτερος είναι ο λογαριασμός του, η παροχή του καταναλωτή αυτού θα «κόβεται» πρώτη. Τα κριτήρια θα λειτουργούν όμως και από μόνα τους, που σημαίνει ότι αν ο καταναλωτής που δεν πλήρωσε το τέλος, κατοικεί σε φτωχική συνοικία, αλλά ο λογαριασμός του είναι μεγάλος, πάλι θα είναι ανάμεσα στους πρώτους για τους οποίους θα εκδίδεται εντολή διακοπής.

Κύκλοι της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι παρ’ ότι ο νόμος δεν της αφήνει πολλά περιθώρια στο θέμα των αποκοπών, έχει εντούτοις τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνη ποιους θα αποσυνδέει πρώτους. Το σκεπτικό είναι "αρχίζω από τις περιοχές με τις πολύ υψηλές τιμές ζώνης, συνεχίζω με τις λιγότερο ακριβές, και σταδιακά προχωρώ στις υπόλοιπες". Δείγμα γραφής άλλωστε είχε δώσει προ ημερών ο ίδιος ο πρόεδρος της επιχείρησης όταν ερωτηθείς σχετικά σε τηλεοπτική εκπομπή είχε χαρακτηριστικά απαντήσει "εμείς θα αποφασίζουμε σε ποιόν θα κόψουμε το ρεύμα, και πρώτα θα το κόψουμε στην Εκάλη".

Αν το «δεν πληρώνω» πάρει διαστάσεις στα μεσαία στρώματα...

Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο την επιχείρηση, είναι ο ρόλος του φοροεισπράκτορα που της ανατέθηκε να εκτινάξει μέσα σε λίγους μήνες τις επισφάλειες της στα ύψη. Και να δει για παράδειγμα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τα 563 εκ. ευρώ που είχαν φτάσει τον Ιούλιο σε χαμηλή και μέση τάση, μέσα σε λίγους μήνες να διπλασιαστούν. «Εδώ 215.000 καταναλωτές καθυστερούν να πληρώσουν για πάνω από έξι μήνες. Πως περιμένει η κυβέρνηση να εισπράξει το ειδικό τέλος ;», διερωτώνται στην επιχείρηση. Και φοβούνται μη τυχόν το «δεν πληρώνω» πάρει διαστάσεις και στα μεσαία στρώματα καταναλωτών, αυτά δηλαδή που το τελαυτίο χρόνο έχουν υποστεί και τη μεγάλη φοροαφαίμαξη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ρευστότητα της ΔΕΗ θα τιναχθεί στον αέρα, και μαζί και το επενδυτικό της πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια, αφού η επιβολή του τέλους θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2014.

Τι θα συμβεί με τους διακανονισμούς ;

Εν αναμονή πάντως της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, πολλά είναι τα κρίσιμα θέματα που παραμένουν άλυτα, με πρώτο και καλύτερο το τι θα συμβεί με τους διακανονισμούς. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι όπως έχει γράψει το «Energypress», δεν διαφαίνεται -για την ώρα τουλάχιστον- να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους 320.000 καταναλωτές που πληρώνουν ήδη το ρεύμα τους σε δόσεις. Αλλά ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη και για εκείνους που θα ζητήσουν να ενταχθούν σε διακανονισμό, μόλις αρχίσουν να παραλαμβάνουν τους πρώτους λογαριασμούς, και οι οποίοι εκτιμάται ότι θα είναι πολλοί. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Energypress», η ΔΕΗ έχει ενημερώσει τα αρμόδια υπουργεία για το θέμα των διακανονισμών, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει κάποια αντίδραση…

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/896d814a-6250-4a97-baff-fcc4f18837c5

No comments: