Wednesday 28 September 2011

Κατάργηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν οι πρατηριούχοι

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας την εξομοίωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, και υποστηρίζει ότι η εξομοίωση θα «χτυπήσει ευθέως όλες τις φτωχές οικογένειες, τους οικονομικά αδύναμους και τους συνταξιούχους»

Η ΟΒΕ αναφέρει ότι αν εφαρμοστεί η εξίσωση, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011, το 2012 ο ΕΦΚ θα αυξηθεί από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 412, δηλαδή κατά 1.861,9%.

Ο δε ΦΠΑ επί του ΕΦΚ θα αυξηθεί από 4,83 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 94,76 ευρώ, δηλαδή και εδώ η αύξηση του ΦΠΑ επί του ΕΦΚ θα είναι 1861,9%.

Συνολικά ο επί πλέον φόρος μόνο από την αύξηση του ΕΦΚ και τον επί πλέον ΦΠΑ θα είναι 480,93 ευρώ το χιλιόλιτρο! Οι αυξήσεις αυτές ήδη ισχύουν από 15/10/2011 για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για θέρμανση, οδηγώντας πολλές από αυτές σε οικονομικό αδιέξοδο.

Επίσης, κάνει λόγο για «παραπλανητικό» επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με την εξίσωση θα παταχθεί το λαθρεμπόριο.

«Για όσους ξέρουν το μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου γίνεται με το ναυτιλιακό καύσιμο, το οποίο απαλλάσσεται παντελώς από φόρους και δασμούς. Με τη λογική της κυβέρνησης θα έπρεπε να εξισωθούν και οι φόροι του ναυτιλιακού πετρελαίου. Η μόνη αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει στην αφαίμαξη των καταναλωτών και όχι στην πάταξη του λαθρεμπορίου. Αν ήθελε την πάταξη θα το είχε κάνει από καιρό με άλλα μέσα και όχι με την αύξηση των φόρων», επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Ενόψει της πρώτης αύξησης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 15/10/2011 η ΟΒΕ ζητά:

-Την πλήρη κατάργηση τους ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

-Τη δραστική μείωση των φόρων στα άλλα καύσιμα

-Την πάταξη της λαθρεμπορίας με την εισαγωγής των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχουν εισροών - εκροών και διακίνησης καυσίμων σε όλα τα στάδια από το διυλιστήριο μέχρι το πρατήριο και σε όλα τα είδη καυσίμων.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/87366e84-fec4-45e9-8aba-e763f485b97c

No comments: