Friday 30 September 2011

Ασφυξία για τους προμηθευτές ρεύματος - αγοράζουν μετρητοίς, πουλάνε επί πιστώσει

Λύση που θα άρει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι εταιρείες λιανικής πώλησης ρεύματος, καθώς είναι υποχρεωμένες να εξοφλούν σε μηνιαία βάση το ρεύμα που αγοράζουν από τη χοντρική, τη στιγμή που από τους πελάτες τους πληρώνονται περίπου στους τέσσερις μήνες, αναζητά ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων εταιρειών προμήθειας (Energa και Hellas Power) έχουν συναντηθεί με τον υφυπουργό και έχουν περιγράψει με λεπτομέρειες τα προβλήματα στο υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Ο κ. Μανιάτης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη βελτίωση επί μέρους πλευρών του συστήματος, καθώς η διατήρηση και διεύρυνση του ανταγωνισμού στην λιανική του ρεύματος αποτελεί κυβερνητική επιλογή, πέραν της κοινοτικής υποχρέωσης.

Το πρόβλημα της χρηματοοικονομικής ασφυξίας έχει προκύψει στις εταιρείες λιανικής καθώς οι πελάτες τους καθυστερούν όλο και περισσότερο την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος (όπως άλλωστε συμβαίνει και με τη ΔΕΗ), ενώ με βάση τον Κώδικα Προμήθειας οι ίδιες οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν στο ΔΕΣΜΗΕ το ρεύμα που αγοράζουν από την Ημερήσια Αγορά 28 ημέρες μετά την λήξη κάθε μήνα. «Όταν είχε φτιαχτεί ο Κώδικας, πριν αρκετά χρόνια, δεν υπήρχε στην πραγματικότητα λιανεμπόριο ρεύματος, ενώ και η εξεύρεση κεφαλαίων ήταν εύκολη και φτηνή» λένε παράγοντες του κλάδου και αποκαλύπτουν ότι οι μεγάλες εταιρείες χρειάζονται πλέον περί τα 50 εκατ. ευρώ η κάθε μία, μόνο και μόνο για να καλύπτουν τη χρονική υστέρηση ανάμεσα στην είσπραξη από τους πελάτες και την πληρωμή προς το ΔΕΣΜΗΕ.

Το αίτημα είναι να τροποποιηθεί ο Κώδικας Προμήθειας όσον αφορά το χρόνο εκκαθάρισης και η προθεσμία να γίνει 3 μήνες από 28 ημέρες που είναι σήμερα. Παρότι όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι θετική, πρέπει να λυθούν τα επακόλουθα προβλήματα μιας τέτοιας αλλαγής. Συγκεκριμένα, αν ο ΔΕΣΜΗΕ πληρώνεται κάθε 3 μήνες από τους προμηθευτές, θα πρέπει κι εκείνος με τη σειρά του να πληρώνει κάθε 3 μήνες τους παραγωγούς ρεύματος (ΔΕΗ και ιδιώτες). Σε ένα τρίτο επίπεδο, θα πρέπει και οι ηλεκτροπαραγωγοί να καθυστερούν αντίστοιχα την πληρωμή του φυσικού αερίου στη ΔΕΠΑ. Εδώ δημιουργείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς σε αυτή την περίπτωση πρέπει η ΔΕΠΑ να διεκδικήσει αντίστοιχη «ανοχή» από την Gazprom ή να καλύψει την υστέρηση από ίδια κεφάλαια, είτε από τα κέρδη της.

Μια από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να προεξοφλεί η ΔΕΠΑ τις απαιτήσεις της από τους ηλεκτροπαραγωγούς παίρνοντας αντίστοιχα κεφάλαια από τράπεζες (το γεγονός ότι οι πελάτες της ΔΕΠΑ είναι λίγες και ισχυρές εταιρείες κάνει ευκολότερη μια τέτοια κίνηση) και η σχετική χρηματοοικονομική επιβάρυνση να χρεώνεται στους τελικούς εξυπηρετούμενους, δηλαδή στους προμηθευτές ρεύματος.

Κι άλλες αλλαγές

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ετοιμάζονται κι άλλες αλλαγές στους κώδικες λειτουργίας της αγοράς, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο για το νέο «ενεργειακό έτος».

Πέραν του θέματος του ΕΦΚ στο αέριο ηλεκτροπαραγωγής για το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπάρξουν αποφάσεις από το οικονομικό επιτελείο και το ΥΠΕΚΑ, τα θέματα που έχουν θέσει οι ιδιώτες προμηθευτές αφορούν κυρίως τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), τα τέλη χρήσης του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και τις λεγόμενες επικουρικές χρεώσεις. Τα παραπάνω κόστη φτάνουν περίπου το 50% της συνολικής επιβάρυνσης που έχουν οι προμηθευτές για την αγορά ρεύματος.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι απαιτούμενες αλλαγές θα μελετηθούν από τη ΡΑΕ και θα «βγούν» σε δημόσια διαβούλευση από τη οποία θα προκύψουν οι επί μέρους πλευρές της υπόθεσης.

Εκτός από την αναθεώρηση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν ζητήσει να υπάρξει μείωση στα τέλη χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής, αλλά και να μειωθεί το ποσοστό που πληρώνουν σήμερα για τις λεγόμενες «απώλειες» που αφορά το σύνολο των απωλειών ενέργειας από την παραγωγή έως την κατανάλωση (σημαντικό ρόλο σε αυτό τον «κωδικό» παίζουν οι ρευματοκλοπές). Το ποσοστό επιβάρυνσης για τη χαμηλή τάση είναι 8% και θεωρείται πολύ υψηλό.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/02d8628e-4bc5-448e-9223-bd8440e7604a

No comments: