Wednesday 28 September 2011

Δυσκολίες στην επίτευξη της μείωσης χρήσης ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020

Ο κορυφαίος επικεφαλής της Επιτροπής για θέματα ενέργειας άσκησε κριτική στα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διφορούμενη στάση τους όσον αφορά στον στόχο του μπλοκ να μειώσει τη χρήση ενέργειας στο 20% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο Philip Lowe, επικεφαλής της Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, επέκρινε τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την παρακώλυση των δεσμευτικών κανόνων για να προωθήσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του μπλοκ της μείωσης της χρήσης ενέργειας της τάξεως του 20% μέχρι το 2020.

Τον Ιούνιο, ο Επίτροπος ενέργειας Günther Oettinger, πρότεινε νομοθεσία που υποχρεώνει τις εταιρίες ενέργειας να περικόψουν τις πωλήσεις ενέργειας κατά 1.5% κάθε χρόνο, και που απαιτεί στο 3% των δημοσίων κτιρίων ετησίως να δοθεί μια ενεργειακά αποδοτική αλλαγή (βλ. λεπτομέρειες).

Ο Lowe δήλωσε ότι η Επιτροπή επέβαλε την πρότασή της αφότου οι Κυβερνήσεις της ΕΕ αρνήθηκαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταστήσουν το στόχο του 20% της ενεργειακής αποδοτικότητας του μπλοκ, νομικά δεσμευτικό.

«Ωστόσο το συμπέρασμα της προηγούμενης συνεδρίασης (με τις Κυβερνήσεις) ήταν ‘καλώς, δεν επιθυμούμε ούτε πραγματικά δεσμευτικά μέτρα’ δήλωσε, ακολουθώντας μια άτυπη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα.

«Επομένως, δεν επιθυμούν δεσμευτικούς στόχους είτε δεσμευτικά μέτρα, κι όμως όσον αφορά στην ενεργειακή αποδοτικότητα τη θεωρούν ως την πιο σημαντική προτεραιότητα της ΕΕ. Λυπούμαστε, αλλά πρέπει να το σταματήσουμε,» δήλωσε ο Lowe σε ένα σεμινάριο ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ που διεξήχθη στις Βρυξέλλες από την ομάδα προβληματισμού Bruegel.

Ο στόχος αποδοτικότητας της ΕΕ έχει σχεδιαστεί να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενώ παράλληλα διατηρεί και ένα καπάκι στο λογαριασμό των εισαγωγών ενέργειας , που σήμερα ανέρχεται στα 270 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για πετρέλαιο και 40 δισεκατομμύρια για φυσικό αέριο.

Όμως η ΕΕ υπολείπεται κατά πολύ του στόχου της, και αναμένεται να επιτευχθεί περίπου μια αύξηση της αποδοτικότητας της τάξεως του 9% μέχρι το 2020. Ο Oettinger λέγεται ότι θα δώσει στις χώρες της ΕΕ δύο χρόνια για να εξοικονομήσουν ενεργειακή αποδοτικότητα πάλι στο προσκήνιο πριν προτείνει νομικά δεσμευτικούς στόχους.

Ιστορικό
Οι εταιρίες ενέργειας θα πρέπει να κάνουν οικονομίες μεταξύ των τελικών πελατών της τάξεως του 1,5% ετησίως κάτω από ένα νέο καθεστώς των ελέγχων, των αποθεμάτων και των υποχρεώσεων εξοικονόμησης που περιγράφονται στο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ που υπέβαλε η Επιτροπή τον Ιούνιο.

Ωστόσο, μετά την επιμονή της Γερμανίας και της Σουηδίας, το σχέδιο οδηγίας αποδυναμώθηκε με τρόπο που να επιτρέπει στα κράτη της ΕΕ να «επιλέξουν να λάβουν άλλα μέρα για να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας στους τελικούς πελάτες» από ό, τι αναγκάζοντας την εξοικονόμηση πόρων.

Το 2009, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να ανταποκριθούν σε τρεις στόχους για το 2020: μια περικοπή 20% των εκπομπών, μια αύξηση 20% του μεριδίου ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα, και μια περικοπή της τάξεως του 20% στην κατανάλωση ενέργειας, όλα σχετικά με τα επίπεδα του 1990.

Αλλά η δέσμευση της αποτελεσματικότητας ήταν εθελοντική, και είναι η μόνη που η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο να χάσει.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Δυσκολίες_στην_επίτευξη_της_μείωσης_χρήσ ης_ενέ ργε ιας_κατά

No comments: