Wednesday 28 September 2011

Προς μείωση των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ και υποχρεωτική χρήση Φ/Β στα νέα κτίρια

Σε αρκετές αποκαλύψεις προχώρησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, όσον αφορά τις ΑΠΕ και την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει στο εξής. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που εξετάζονται σοβαρά ανήκει η μείωση των επιδοτούμενων τιμών στις ΑΠΕ, αν και δεν είναι ακόμα εμφανές αν θα «πιάσει» όλες τις κατηγορίες τους ή αν θα αφορά μονάχα τα φωτοβολταϊκά.

«Έχω ζητήσει από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ να εκπονήσουν μελέτες και προβολές για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το τέλος ΑΠΕ, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις με βάση την πρόσθετη ανανέωσιμη ισχύ που θα εισέλθει στο σύστημα στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τις ΑΠΕ», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με το επίμαχο αυτό θέμα.

Την ίδια στιγμή, οι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ εναντιώνονται στα σχέδια αυτά, αν και η μείωση των επιδοτήσεων ήταν αναμενόμενη. Άλλωστε, σκοπός τους ήταν να δώσουν την αρχική ώθηση στις επενδύσεις και πλέον η ελληνική αγορά θεωρείται αρκετά ώριμη ώστε να περάσει στο επόμενο στάδιο του ρυθμιστικού πλαισίου.

Μια θετική είδηση πάντως αφορά το ότι το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται να επιβάλει στον νέο οικοδομικό κανονισμό (ΓΟΚ) με ειδική διάταξη, την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις νέες οικοδομές. Όπως δήλωσε ο υπουργός, «φεύγουμε από τα αγροτικά και οδεύουμε στα Φ/Β στον αστικό ιστό».

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/ipeka/pros-meiosi-ton-epidotiseon-stis-ape-kai-ipoxr eotiki-xrisi-f/b-sta-nea-ktiria.html

No comments: