Tuesday 27 September 2011

Aegean, o ισχυρότερος «παίκτης» στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά εφοδιασμού πλοίων

Συνολικές πωλήσεις της τάξεως των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποίησε η Aegean στη διεθνή της δραστηριότητα το 2010. Πρόκειται για μία σημαντική επίδοση ενός ομίλου επιχειρήσεων που αποτελεί τον ισχυρότερο «παίκτη» στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά εφοδιασμού πλοίων. Η AEGEAN, που ελέγχεται και διευθύνεται από τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη (φωτο), απασχολεί πάνω από τρεις χιλιάδες άτομα ενώ συμβάλλει στην ελληνική οικονομία, εισάγοντας πολύτιμο συνάλλαγμα, που φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 δις δολάρια. Στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία η επιτυχής δραστηριότητα – και η εισαγωγή πολύτιμου συναλλάγματος – ενός ομίλου επιχειρήσεων όπως της Aegean δείχνει στην πολιτική ηγεσία της χώρας τις δυνάμεις που οφείλει να στηριχθεί για μια ασφαλή διέξοδο από την κρίση.

Η θετική πορεία της Aegean συνεχίστηκε και κατά το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους. Ενδεικτική είναι η πορεία της Aegean Marine Petroleum η οποία ανήκει στον ευρύτερο όμιλο της Aegean. H συγκεκριμένη εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και δραστηριοποιείται στον εφοδιασμό ναυτιλιακών καυσίμων. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα της Aegean Marine Petroleum ανήλθαν στα 136.6 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2011. Τα καθαρά έσοδα της εταιρείας σημείωσαν αύξηση 10. 3% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010 όταν είχαν διαμορφωθεί στα 57.3 εκατ. δολάρια.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας το Α’ εξάμηνο του έτους έκλεισαν στα 3.4 δισ. δολάρια από 2.2 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα καθαρά κέρδη της Aegean Marine Petroleum έφθασαν τα 7.3 εκατ. δολάρια και παρουσιάστηκαν μειωμένα από πέρυσι που είχαν φθάσει τα 26.1 εκατ. δολάρια.

Σε επίπεδο όγκου πωλήσεων η εταιρεία το πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασε αύξηση σε ποσοστό 18%. Ειδικότερα οι πωλήσεις έφθασαν τα 5.4 εκατ. μετρικούς τόνους από 4.5 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σημειώνεται ότι στο τέλος Απριλίου η εταιρεία ανακοίνωσε την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον Παναμά και την Νήσο Τενερίφη (Κανάρια). Ειδικότερα στον Παναμά συμφώνησε με τις ναυτιλιακές αρχές της χώρας να αναλάβει τη διαχείριση δύο εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων στα λιμάνια Cristobal (Ατλαντικός) και Balboa (Ειρηνικός) για διάστημα 20 ετών. Τα δύο λιμάνια βρίσκονται σε στρατηγικές θέσεις στις δύο άκρες της διώρυγας του Παναμά από όπου διέρχονται ετησίως περισσότερα από 14.000 πλοία, ενώ έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν περίπου 3 εκατ. βαρέλια καύσιμων στις δεξαμενές τους.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Νίκος Ταβλάριος, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα δήλωσε: «Μετά τη συμφωνία στον Παναμά έχουμε παρουσία σε 20 αγορές συμπεριλαμβανομένων του Γιβραλτάρ, Αμστερνταμ-Ροτερνταμ-Αμβέρσα, Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τζαμάικα, Σιγκαπούρη, Τρίνιδαδ & Ταμπάγκο, Πόρτλαντ (UK),Βόρεια Ευρώπη, Βανκούβερ & Μόντρεαλ στον Καναδά, Μεξικό, Περαιά και Πάτρα στην Ελλάδα, στο νέο λιμάνι της Ταγγέρης στο Μαρόκο, στον Κόλπο της Γουινέας στην Δυτική Αφρική, στο Λας Παλμας και την Τενερίφη στα Κανάρια Νησιά και στο Κέϊπ Βέρντε. Καλύπτουμε περισσότερα από 50 λιμάνια, ενώ όταν εισήχθη η εταιρεία στο χρηματιστήριο το 2006 είχε παρουσία σε μόλις πέντε κέντρα».

Η AEGEAN έχει στην κατοχή της τον μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο ιδιόκτητο στόλο ανεφοδιαστικών πλοίων παγκοσμίως που αποτελείται από 80 νεότευκτα πλοία διπλού τοιχώματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κλειδί για την ανάπτυξη του Ομίλου αποτελεί η στελέχωσή του από το άρτια καταρτισμένο δυναμικό του. Ο μεγαλύτερος αριθμός των στελεχών του Ομίλου κατέχει τίτλους ανωτάτων και μεταπτυχιακών σπουδών και έχει πολύ υψηλό επίπεδο γλωσσομάθειας.

Ο κ. Δ. Μελισσανίδης, που πρόσφατα εγκατέστησε την έδρα των επιχειρήσεών του σε ιδιόκτητο κτίριο στην Ακτή Κονδύλη στον Πειραιά, φιλοδοξεί να διαμορφώσει έναν επιχειρηματικό όμιλο, που με έδρα τον Πειραιά, θα διαθέτει γραφεία και θα δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο. Ο Έλληνας εφοπλιστής που διαθέτει πλέον των 600 βενζινάδικων στην Ελλάδα, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c1e1242f-1c31-4cca-8e08-4afcbe3bb3f3

No comments: