Monday 26 September 2011

Νέο νομοσχέδιο πετρελαίου στο Ιράκ αφαιρεί εξουσίες από τους Κούρδους

Το Ιράκ φαίνεται ότι αφαιρεί εξουσίες από τους Κούρδους όσον αφορά στην διαχείριση και ανάπτυξη των ιρακινών πετρελαϊκών αποθεμάτων, που είναι τα τέταρτα μεγαλύτερα στον πλανήτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρώυτερς, η ιρακινή κυβέρνησης προωθεί νομοσχέδιο δίδοντας μεγαλύτερη εξουσία στην Βαγδάτη σε αυτόν τον τομέα, αφαιρώντας την σχετική εξουσία από τις περιφερειακές δυνάμεις, που ίσχυε έως σήμερα. Το γεγονός εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέες εντάσεις μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ και της Βαγδάτης.

Σημειώνεται πως το νέο νομοσχέδιο, δίνει στο υπουργείο Πετρελαίου την εξουσία να προκηρύσση γύρο προσφορών για τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην χώρα, αφήνοντας στην δικαιοδοσία της νεοσυσταθείσας Iraqi National Oil Company (INOC) τα πεδία από τα οποία παράγονται σήμερα ενεργειακοί πόροι καθώς και αυτά που έχουν ανακαλυφθεί αλλά δεν είναι υπό εκμετάλλευση. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι να συμπεριληφθούν τα πεδία στο ιρακινό Κουρδιστάν στις μελλοντικές δημοπρατήσεις.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία ομοσπονδιακού συμβουλίου πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και οργανισμού που θα χαράσσει τις τελικές πολιτικές, δηλαδή την έγκριση πολιτικών που προτείνει το υπουργείο Πετρελαίου, την συμφωνία διαδικασιών και διαπραγματεύσεων και σύναψη συμβολαίων κατά τον γύρο των προσφορών και κύρωση συμβολαίων εξορύξεως, αναπτύξεως και παραγωγής. Επισημαίνεται πως για τους Κούρδους αξιωματούχους, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χουσάιν αλ Σαχριστάνι αποτελεί μείζον εμπόδιο στις ενεργειακές σχέσεις της Βαγδάτης με το ιρακινό Κουρδιστάν. Ο ίδιος έχει ζητήσει την επανεξέταση των πετρελαϊκών συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι Κούρδοι και την μετατροπή τους σε συμβόλαια παροχής υπηρεσιών από ξένους εταίρους.

Η νέα νομοθετική ρύθμισης θεωρείται ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ξένων επενδύσεων με στόχο την αύξηση της ιρακινής παραγωγής, η οποία ανέρχεται σήμερα στα 2,75 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Τόσο το ιρακινό Κουρδιστάν όσο και περιοχές όπως η Βασόρα και η επαρχία Ανμπάρ, που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο, έχουν διεκδικήσει μεγαλύτερο τοπικό έλεγχο. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, ο έλεγχος περνά στην INOC.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=50390

No comments: