Tuesday, 27 September 2011

Δεν υπάρχει σκέψη επιδότησης καυστήρων βιομάζας

Δεν περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του υπουργείου ΠΕΚΑ η επιδότηση της αγοράς και εγκατάστασης καυστήρων βιομάζας ξεκαθάρισε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωσταντίνου, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.

«Δεν είναι κάτι που απορρίπτουμε, αλλά και δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως ούτως ή άλλως τα οφέλη από το συγκεκριμένο καύσιμο -ακόμη και χωρίς επιδότηση- είναι προφανή, σε μια περίοδο μάλιστα όπου οδεύουμε προς την εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης.

Πάντως, ο κ. Παπακωσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί η χρήση καυστήρων βιομάζας στις ενεργειακές παρεμβάσεις που ενισχύονται με επιδότηση ή με δάνειο από το πρόγραμμα "Εξοικονομώ Κατ' Οίκον".

«Είναι ένα ερώτημα, το κοιτάμε", ανέφερε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Υπενθυμίζουμε ότι από την περασμένη εβδομάδα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου), το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που αφορά στην άρση των περιορισμών για τη χρήση σύμπηκτων βιομάζας στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Το υπουργείο, επικαλούμενο την πρόοδο της τεχνολογίας καθώς και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία, προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης που ίσχυε από το 1993, κίνηση μάλιστα που έρχεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σεζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στις 15 Οκτωβρίου σε τιμές από 97 λεπτά έως και 1 ευρώ/ λίτρο στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Σε σύγκριση με το πετρέλαιο, η χρήση της βιομάζας εξασφαλίζει χαμηλότερο κατά 50% κόστος, και ήδη κάποιες τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικά προϊόντα για την 100% χρηματοδότηση τέτοιων καυστήρων.

Το παράδειγμα…
Οι νέοι αυτοί καυστήρες θα καίνε pellets, επεξεργασμένα δηλαδή υπολείμματα ξύλου (π.χ. ροκανίδια) που σύμφωνα με παράγοντες του χώρου κοστίζουν από 160 ευρώ ο τόνος (για μικρές ποσότητες) μέχρι 240 ευρώ / τόνος (για μεγαλύτερες ποσότητες). Όσο για το μέσο κόστος αλλαγή ενός λέβητα με έναν που να «καίει» pellets, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπολογίζεται σε 5.500 ευρώ.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη πολυκατοικία με κατανάλωση 5.000 λίτρων πετρελαίου ετησίως, μπορεί να έχει από την αλλαγή του καυστήρα ένα ετήσιο όφελος 2.500 ευρώ, κι επομένως να έχει κάνει απόσβεση της επένδυσης σε δύο περίπου χρόνια.

Σημειώνεται ότι στις χώρες της Ευρώπης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα pellets αποτελούν τη βασική πηγή αντικατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης ενώ σε πολλά κράτη υπάρχουν επιδοτήσεις για την εγκατάσταση των σχετικών λεβήτων. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στο τέλος του 2009 είχαν εγκατασταθεί στη Γερμανία 102.000 λέβητες εν λειτουργία (με περισσότερες από 200.000 σόμπες) ενώ στην Ιταλία, όπου κυριαρχεί η σόμπα pellet, έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια.
Ωστόσο, παρά το ενδιαφέρον τόσο από την πλευρά των καταναλωτών όσο και από υποψήφιους επενδυτές και παρότι η βιομάζα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, με ποσοστό άνω του 50%, στην Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση.

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Δεν_υπάρχει_σκέψη_επιδότησης_καυστήρων_βιομάζας

No comments: