Friday 30 September 2011

Μερική στήριξη στις Κυπριακές έρευνες πετρελαίου από το State Department

Αποστάσεις κράτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο, αφού από τη μια επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτές, αλλά από την άλλη σημείωσε ότι οι ενεργειακοί πόροι της νήσου θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Οι δηλώσεις αυτές ακολούθησαν εκείνες που έγιναν πριν από μερικές ημέρες από την εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου, Βικτώρια Νούλαντ, οι οποίες ενόχλησαν την κυπριακή πλευρά, αφού η Λευκωσία δεν επιθυμεί την σύζευξη του ζητήματος με το Κυπριακό εν γένει.

Εκτός όμως από τις ΗΠΑ, σε δηλώσεις σχετικά με την Κύπρο προέβη και η βρετανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πλήρως τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Υφυπουργός Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας και Βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Τερέζα Βίλιερς, έκανε λόγο για «αναφαίρετο δικαίωμα της κυπριακής Κυβέρνησης να διεξάγει γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικού αερίου εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της» και χαρακτήρισε ως σημαντικό για την Ευρώπη το κυπριακό φυσικό αέριο. Η Βίλιερς κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να «μην σταθεί εμπόδιο σε αυτό το τόσο σημαντικό για την Ευρώπη εγχείρημα».

Τέλος, όσον αφορά τις κινήσεις των τουρκικών ερευνητικών και πολεμικών πλοίων στην περιοχή του Οικοπέδου 12, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Στέφανος Στεφάνου, είπε πως σε κάποιες περιπτώσεις τα τουρκικά σκάφη πλέουν μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε διεθνή ύδατα, κάτι που δεν απαγορεύεται. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει παραβιαστεί η περιοχή που έχει δεσμευτεί για τις κυπριακές έρευνες και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Πίρις Ρέις διεξάγει οποιεσδήποτε έρευνες.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=50523

No comments: