Friday 30 September 2011

Ενέργεια: εξανεμίζονται οι ελπίδες για ευρωπαϊκή αγορά μέχρι το 2014

Τις αμφιβολίες του για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού και αερίου μέχρι την προθεσμία του 2014 εξέφρασε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια, Guenther Oettinger.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση της Κομισιόν την Τετάρτη, ότι ξεκίνησε νομικές διαδικασίες για 18 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατάφεραν να ενσωματώσουν τους κανόνες για την απελευθέρωση των αγορών στο εσωτερικό τους δίκαιο μέχρι τις 3 Μαρτίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στις χώρες που κινδυνεύουν με προσφυγή συγκαταλέγεται η Βρετανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών θεσπίστηκαν το 2009 με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές, αναγκάζοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ανοίξουν τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού και αερίου σε νέους διαχειριστές.

Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα, ο Γενικός Διευθυντής του τμήματος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Philip Lowe, τόνισε ότι οι κανονιστικές ρυθμίσεις και οι υποδομές ανάπτυξης πρέπει να προχωρούν ταυτόχρονα, εξηγώντας ότι η απελευθέρωση της αγοράς πρέπει να ενισχύεται από επενδύσεις σε νέα δίκτυα διανομής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο τέλος του μήνα η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την εφαρμογή νέων κανόνων για τη βελτίωση του σχεδιασμού και της χρηματοδότησης των ενεργειακών υποδομών, εκτιμώντας ότι την επόμενη δεκαετία πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.

http://www.econews.gr/2011/09/30/agora-energeias-ee/

No comments: