Monday, 26 September 2011

Μέσω Ιταλίας ή Βαλκανίων η εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία

Δύο εναλλακτικούς «δρόμους» για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα στη Γερμανία, μέσω Ιταλίας ή μέσω Βαλκανίων, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο στο Βερολίνο με το σχέδιο Helios να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επαφών που θα έχει με Γερμανούς αξιωματούχους.

Το πρώτο σενάριο που μελετά η Κομισιόν, και το πιο «φθηνό», προβλέπει μια διαδρομή που θα ξεκινά από τη Γερμανία, θα συνεχίζει μέσω Αυστρίας, θα καταλήγει στην Ιταλία, απ’ όπου υποθαλάσσια το υπάρχoν ιταλικό δίκτυο θα ενώνεται με το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού, που χρήζει ωστόσο σημαντικής αναβάθμισης.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια χάραξη που ξεκινά πάντα από τη Γερμανία αλλά κινείται νότια προς τα Βαλκάνια, και περνά από την Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Κροατία, τη Βοσνία, τη Σερβία, την Αλβανία ή τα Σκόπια για να καταλήξει στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως, εμφανίζεται διατεθειμένη να διαθέσει για τους σκοπούς του σχεδίου «Ηλιος» 4-5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 20 δισ. ευρώ που προορίζονται για την αναβάθμιση των ευρωπαϊκών δικτύων, και εκτιμά ότι εφόσον γίνει σωστή προετοιμασία, τότε οι πρώτες εξαγωγές ελληνικής ηλιακής ενέργειας θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν σε 4-6 χρόνια από σήμερα !

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κομισιόν θεωρεί ότι το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, εφόσον οργανωθεί σωστά, είναι σε θέση μέσα σε 4-5 χρόνια από σήμερα, δηλαδή γύρω στο 2016-2017 να έχει υλοποιηθεί, ώστε να αρχίσουν οι πρώτες εξαγωγές ελληνικής ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία. Εκτιμήσεις από κοινοτικούς και γερμανούς αξιωματούχους μιλούν για 2-3 χρόνια που θα απαιτηθούν για τη προετοιμασία, και άλλα 2-3 περίπου για την κατασκευή. Εννοείται, όπως επισημαίνει, ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου ότι οι εξαγωγές θα ξεκινήσουν σταδιακά, με 2.000-2.500 μεγαβάτ φ/β, από τα συνολικά 10.000 μεγαβάτ που προβλέπονται στην πλήρη του ανάπτυξη.

Για να λάβει σάρκα και οστά το project «Ηλιος», θα πρέπει η Κομισιόν να δει πως ακριβώς θα «κουμπώσει» στον ευρύτερο σχεδιασμό της για τη συνένωση των διασυνοριακών διασυνδέσεων και τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού που προωθεί, με ορίζοντα υλοποίησης το 2014. Ούτως ή άλλως, από το 2010, ανάμεσα στις προτεραιότητες της είναι και ο ηλεκτρικός διάδρομος της ΝΑ Ευρώπης, και το πώς αυτός θα συνενωθεί με τις διασυνδέσεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, με σκοπό την ενίσχυση περιφερειακών αγορών σαν της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, έως το τέλος Οκτωβρίου, η Επιτροπή περιμένει από τα κράτη-μέλη να της υποβάλουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση νέων δικτύων. Στις προτάσεις της λοιπόν η ελληνική πλευρά θα εισηγείται την ενίσχυση των περιφερειακών δικτύων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και τη χρηματοδότησή τους με όσο το δυνατό υψηλότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμα 20 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι όπως λένε κυβερνητικές πηγές, μέχρι το τέλος του έτους να έχει υπογραφεί ένα τριμερές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας- Κομισιόν.

Παράλληλα εξετάζεται και η τροποποίηση του γερμανικού νόμου των ΑΠΕ, μέσω μιας νέας ταρίφας για την αγορά από τους γερμανούς καταναλωτές του ελληνικού ηλιακού ρεύματος, διαφορετικής από εκείνη στην οποία αμείβονται σήμερα οι παραγωγοί φωτοβολατικών της χώρας.

Διότι η ταρίφα στην οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί φ/β της χώρας αφορά ηλιακό ρεύμα που παράγεται στη Γερμανία, και είναι ασύμβατη με τις προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας του 2009, στην οποία και στηρίζεται η υλοποίηση του σχεδίου «Ηλιος». Σημειωτέον ότι η εγγυημένη ταρίφα στη Γερμανία είναι σήμερα στα 220 ευρώ/ μεγαβατώρα, ενώ στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 340 ευρώ/ μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο προβλέπει τη παραγωγή από 2.000- 10.000 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας, σε 200.000 στρέμματα, με προϋπολογισμό 20 δισ. ευρώ και προοπτική δημιουργία 30-60.000 θέσεων εργασίας. Το σχέδιο στηρίζεται στις προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας 28/2009, η οποία επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος, προκειμένου να καλύψει τους στόχους για κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης με ΑΠΕ, να τις παράγει σε άλλες χώρες. Έτσι, από τη συνολική δυνατότητα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έως 10.000 μεγαβάτ, μόνο η παραγωγή των περίπου 2.000 μεγαβάτ θα μπορεί, στην αρχή τουλάχιστον, να αποτελέσει αντικείμενο φυσικών εξαγωγών σε άλλες χώρες, μέσω υφιστάμενων και νέων διασυνδέσεων.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d9d4de98-acf5-44c0-8ad4-8b80b4b12042

No comments: