Tuesday 27 September 2011

Τεμαχισμός και πώληση ο «τρίτος» δρόμος για τη ΔΕΗ - Ανοίγει θέμα μετατάξεων

Ανοίγει το θέμα της ανακατανομής για τους 22.000 υπαλλήλους της ΔΕΗ, και έρχονται περικοπές στο πλεονάζον προσωπικό, με μετατάξεις όπου υπάρχουν ελλείψεις και εφεδρεία για όσους περισσεύουν.

Το ζήτημα έθιξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος ισχυριστεί πως η ΔΕΗ δεν έχει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, νομίζω πως δεν ξέρει την επιχείρηση».

Έκανε λόγο για "τεράστιους ανορθολογισμούς", για μια επιχείρηση που "δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα", και πως γι’ αυτό έχει ζητήσει από τη διοίκηση της ένα συγκεκριμένο σχέδιο με τους τομείς όπου υπάρχει περίσσεια, και εκείνους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, δηλαδή σταθμούς και ορυχεία.

Ταυτόχρονα, παρουσίασε ένα καινούργιο σενάριο για την αποκρατικοποίηση της : τη δημιουργία μιας «νέας μικρής» ΔΕΗ, που θα αποτελείται από το ίδιο μείγμα καυσίμων με τη σημερινή, δηλαδή μονάδες λιγνίτη, ορυχεία και υδροηλεκτρικοί σταθμοί, και η οποία μετά θα πωληθεί. «Αντί να πουλήσει κάποιος ποσοστό ή μεμονωμένες μονάδες, δημιουργεί ένα νέο οργανισμό, ο οποίος έχει τμήματα του παλαιού, δηλαδή σταθμούς, ορυχεία, και ούτω καθ’ εξής, και αυτός ο νέος οργανισμός πωλείται», είπε ο υπουργός, εννοώντας ότι έτσι καθίσταται πιο ελκυστικό το πακέτο της πώλησης. Το μοντέλο αυτό που μοιάζει αρκετά με εκείνο που εφαρμόστηκε προ δεκαετίας στην Ιταλία για το «σπάσιμο» της ιταλικής ΔΕΗ (Εnel), φαίνεται να κερδίζει πόντους έναντι της πώλησης ποσοστού ως του 17% της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή και της πώλησης μεριδίων θυγατρικών της, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, όπως είπε ο υπουργός το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να κατέχει το 51% στη μητρική εταιρεία (που θα είναι βέβαια μικρότερη της σημερινής). Επανέλαβε πάντως ότι το σενάριο πώλησής της μέσω του χρηματιστηρίου αποκλείεται λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων. «Η ΔΕΗ δεν προσφέρεται για πωλήσεις, Όποιος θέλει να πουλήσει να πουλήσει τη βίλα του», ήταν η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ, μέσω του προέδρου της Νίκου Φωτόπουλου.

Προφανώς, η δημιουργία και πώληση της «μικρής» ΔΕΗ, με το ζήτημα του προσωπικού, συνδυάζονται στο πλαίσιο του νέου προσώπου που θα έχει η επιχείρηση τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, και ανεξάρτητα από το μοντέλο αποκρατικοποίησης που θα επιλεγεί, προχωρά κανονικά όπως είπε ο υπουργός η διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από το μνημόνιο. Υποψήφιες για πώληση είναι μονάδες του Αμυνταίου και της Μεγαλόπολης, αλλά οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. συνεχίζονται.

Δήλωσε ότι η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ δεν θα γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου, ενώ για τη ΔΕΠΑ γνωστοποίησε ότι ήδη υπάρχει αποτίμηση από τη διοίκηση της ΔΕΗ για την οψιόν του 30%, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να κλείσει και το θέμα της συμφωνίας ΔΕΠΑ-ΔΕΗ για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Για τις ΑΠΕ ο υπουργός είπε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις αδειοδοτήσεις που υπάρχουν και την υλοποίηση επενδύσεων. Το πρόβλημα έγκειται, όπως υποστήριξε, στην απροθυμία τραπεζών να χρηματοδοτήσουν ακόμα και τέτοιες, σταθερής και εγγυημένης απόδοσης επενδύσεις. Για το σκοπό αυτό γίνονται διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ, ώστε να εξασφαλισθούν γραμμές χρηματοδότησης τόσο προς ελληνικές τράπεζες, όσο και προς επιχειρήσεις απευθείας. Η ΕΤΕπ, είπε ο υπουργός, είναι θετική ως προς την προοπτική αυτή. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι αδειοδοτήσεις για έργα ΑΠΕ έχουν ξεπεράσει τον εθνικό στόχο για το 2020.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του τέλους ΑΠΕ και των εγγυημένων τιμών και αποκάλυψε ότι έχουν ζητηθεί προτάσεις από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ, και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς της αγοράς. Απέφυγε να δεσμευθεί για τα θέματα αυτά, είπε μόνον ότι «στόχος είναι να γίνουν διαρθρωτικές κινήσεις όπου πρέπει».

Για την κατάργηση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έχει ξεκινήσει ήδη μία συζήτηση, για την ανεύρεση εναλλακτικού μέτρου, ώστε τελικά να εξαιρεθούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, με ορίζοντα το 2050 ο υπουργός ανέφερε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα έχει ολοκληρώσει το έργο της η αρμόδια Επιτροπή, που συστάθηκε για το σκοπό αυτό. Θα ακολουθήσει συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσίαση στη Βουλή και αμέσως μετά οι προτάσεις αυτές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Τα σενάρια που εκπονούνται για το ενεργειακό μίγμα της χώρας γίνονται με βάση το προγραμματισμό της χώρας για το 2020.

Για τον απεγκλωβισμό των επενδύσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει να φέρει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τις Πολεοδομίες, ώστε οι επενδύσεις αυτές να προχωρήσουν άμεσα.

Για τους διεθνείς αγωγούς το ΥΠΕΚΑ επανέλαβε την υποστήριξη του για τον ITGI, ενώ έγινε γνωστό ότι η ΔΕΠΑ προτίθεται ως τα τέλη του έτους να υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την προμήθεια αερίου από το Σαχ Ντενίζ. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, με στόχο τη στήριξη του ITGI.

Για την άρση της απαγόρευσης πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το υπουργείο μελετά συνοδευτικά μέτρα, ενώ για τη χρήση βιομάζας, ως καύσιμο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, προβλέπεται δημόσια διαβούλευση της σχετικής ΚΥΑ.

Για το σχέδιο «Ήλιος» ο υπουργός υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Κομισιόν τόσο για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, όσο και για την ανάπτυξη δικτύων.

Για την προώθηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες το ΥΠΕΚΑ προωθεί σχετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το νέο ΓΟΚ.

Ακόμη, έγινε γνωστό ότι το ΥΠΕΚΑ προωθεί τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο οποίο θα «στεγασθούν» το ΙΓΜΕ, το ΚΑΠΕ και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ειδικότερα, για το προσωπικό του ΙΓΜΕ ο υπουργός είπε ότι θα μειωθεί κατά 50%, καθώς σήμερα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρίσκεται κοντά στη σύνταξη.

Τέλος, σε μια προσπάθεια μείωσης των δαπανών και του υπουργείου αναζητείται κτίριο προκειμένου να μετεγκατασταθούν όλες οι υπηρεσίες του, καθώς σήμερα είναι διασπαρμένες σε 29 κτίρια, με συνολικό κόστος μισθωμάτων 9 εκατ. ευρώ ετησίως. Με την επιδιωκόμενη μετεγκατάσταση επιδιώκεται μείωση κατά 60% του ποσού αυτού.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/429b24b6-0d2a-46e6- 813c-5db bb336 1e 0d

No comments: