Friday 30 September 2011

ΑΔΙ και το 2012 με διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές

Παρατείνεται η ισχύς της μεταβατικής διάταξης του κώδικα για τα περίφημα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕ, την ίδια στιγμή που, όπως είχε προαναγγείλει το EnergyPress, η ανεξάρτητη αρχή ετοιμάζει συνολική πρόταση για τροποποίηση του κανονισμού, ώστε αυτός να είναι πιο αποδοτικός για τον καταναλωτή.

Η πρόταση αυτή θα αφορά στην τροποποίηση τόσο των ΑΔΙ όσο και του μηχανισμού ανάκτησης του μεταβλητού κόστους που σήμερα είναι στο 10%. Το νέο σύστημα προβλέπει ότι ένα μέρος για των ΑΔΙ θα βγαίνει στην αγορά χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων διοικητικά οριζόμενη τιμή, αλλά η τιμή τους θα καθορίζεται από τη ζήτηση. Δηλαδή για έναν αριθμό αποδεικτικών δε θα ισχύει η τιμή των 45 χιλιάδων ευρώ αλλά θα γίνεται ελεύθερη διαπραγμάτευση προμηθευτών και παραγωγών.

Η πρόταση αυτή έχει στόχο την ορθολογικοποίηση και την καλύτερη αποδοτικότητα του συστήματος, καθώς επίσης και την ενίσχυση της ρευστότητας των ΑΔΙ.

Αλλά και για το μηχανισμό του μεταβλητού κόστος, στόχος είναι το σύστημα να εξορθολογιστεί και να μειωθεί το ποσοστό του 10% που ισχύει σήμερα.

Τι είναι τα ΑΔΙ

Τα ΑΔΙ που λαμβάνουν σήμερα οι ηλεκτροπαραγωγοί, σύμφωνα με την περυσινή υπουργική απόφαση, είχαν μεταβατική ισχύ για 12 μήνες, η οποία εξέπνεε από την 1η Οκτωβρίου. Τα ΑΔΙ όπως και ο μηχανισμός μεταβλητού κόστους, είναι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή, οι οποίες συνετέλεσαν καθοριστικά ώστε σε κρίσιμες περιόδους όπως η απεργία της ΔΕΗ, να υποστηριχθεί και να ανταπεξέλθει το ηλεκτρικό σύστημα. Αυτές οι μονάδες ωστόσο λόγω των προβλημάτων που συνεχίζουν να υφίστανται στην αγορά, θα αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, εάν δεν υπήρχαν οι μηχανισμοί αυτοί. Καθώς λοιπόν οι συνθήκες της αγοράς δεν έχουν διαφοροποιηθεί (πχ παραμένει το μονοπώλιο στην αγορά λιγνίτη), η ΡΑΕ αποφάσισε την χρονική παράτασή τους. Τα ΑΔΙ αγοράζονται από τους προμηθευτές και πληρώνονται στους παραγωγούς. Το ίδιο ισχύει και για το μηχανισμό κάλυψης μεταβλητού κόστους βάσει του οποίου προβλέπεται ότι εάν μια μονάδα κληθεί να μπει στο σύστημα χωρίς να είναι προγραμματισμένη, τότε δεν πληρώνεται με βάση Οριακή Τιμή, αλλά εισπράττει το μεταβλητό κόστος παραγωγής της συν κάποιοι ποσοστό.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/6736bf53-6baf-4eb6-b9c2-946d51bc3a1d 

No comments: